eur:
389.69
usd:
363.8
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Feltételekkel, de engedélyezhetik az OMV és a MOL fúzióját

Versenyjogi aggályokat vethet fel az OMV és a MOL esetleges fúziója - írta kifogási nyilatkozatában az Európai Bizottság. Az osztrák fél még az év elején kérte a testülettől, hogy vizsgálja meg előzetesen az összeolvadás versenyjogi szempontjait, és, bár végleges vélemény csak szeptemberben lesz, a BruxInfo elemzője szerint mindenki arra számít, hogy feltételekkel, de a bizottság végül engedélyezni fogja az egyesülést.

Kifogási nyilatkozatot küldött az Európai Bizottság az OMV-nek, amelyben jelzi: az osztrák olajcég és a MOL esetleges fúziója két területen - a finomítói kapacitások és a kúthálózatok terén - aggályos lehet - mondta az InfoRádiónak a BruxInfo elemzője.

Ez nem jelenti azt - tette hozzá Gyévai Zoltán -, hogy nem hagyható jóvá a két cég egyesülése, a nyilatkozatból azonban kiolvasható, amit az elemzők már korábban megfogalmaztak: a bizottság csak bizonyos feltételek mellett engedélyezné a fúziót.

Kérdés, hogy a két kifogásolt területtel kapcsolatban az osztrák vállalat mennyire megnyugtató választ ad az Európai Bizottságnak - közölte az elemző, hozzáfűzve: a szeptember közepi döntésig az ügyet nyitottként kell kezelni.

A MOL az eljárás eddigi fejleményei alapján igazolva láthatja véleményét, miszerint a két vállalat egyesülése bizonyos szegmensekben monopolhelyzetet teremtene - mondta Gyévai Zoltán. A BruxInfo elemzője megjegyezte: a magyar társaság számára az lenne a legideálisabb, ha az Európai Bizottság végül nem engedélyezné az összeolvadást.

Gyévai Zoltán hozzáfűzte: szerinte a MOL is azzal számol, hogy a testület, feltételekkel, de engedélyezi az egyesülést.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×