eur:
389.81
usd:
363.75
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az euró 2013-ig bevezethető Magyarországon

A GKI Gazdaságkutató Zrt. azt javasolja a kormánynak, hogy a gazdasági növekedés felgyorsítása érdekében többlépcsős adóreform legyen, továbbá határozzák meg az euró bevezetésének menetrendjét.

Félő, hogy leszakad az ország, ha semmilyen reform, nagyobb változtatás nem lesz a gazdaságpoltikában, vélik a GKI gazdaságkutató elemzői.

A kutatóintézet szerint egyrészt meg kell határozni az euró bevezetésének menetrendjét, másrészt szükséges az adószerkezet átalakítása, amelynél fő szempont a gazdaság kifehérítése.

A GKI vezérigazgatója azt mondta: az euró magyarországi bevezetése szerintük 2012-2013-ra tűzhető ki. Ami az adójavaslatokat illeti, Akar László elmondta: 3 változatot dolgoztak ki, és bármelyiket is indítsák be, céljuk a gazdaság fehérítése, és ezzel párhuzamosan a legális jövedelmek adóterhelésének csökkentése az évi 1,7 millió forint, vagy afeletti jövedelmek esetében.

A GKI javaslatcsomagjában szereplő első változat szerint bevezetnének egy 10.000 forintos havi egészségügyi kártyát, de ezzel egyidejűleg a természetbeni egészségbiztosítási járulékokat és a fix egészségügyi hozzájárulást eltörölnék.

A kártyapénzt pedig a munkaadók és a munkavállalók megosztva fizetnék, illetve a nyugdíjasok, a tanulók és a rászorultak esetében a költségvetés vállalná át a terheket.

A második változat szerint az szja mai 36 százalékos kulcsa 28 százalékra csökkenne, 7,2 millió forint feletti éves jövedelem esetében viszont 40 százalék lenne.

Itt a természetbeni egészségbiztosítási járulékok plafonja havi 12 ezer forintot tenne ki. Akar László elmondta: az első változat 300-350 milliárd forintos terhet jelentene a költségvetésnek, míg a második változat mintegy 450 milliárd forintba kerülne, de a második esetében a költségvetési szféra kisebb bérkiadásai miatt legalább 100 milliárd forintot vissza lehetne szerezni.

A harmadik változat a GKI már korábban ismertetett szuperbruttósítási modellje lenne. Ez azonban technikailag 2009-ben már nem bevezethető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×