eur:
388.49
usd:
360.52
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Gyorsuló gazdaságot prognosztizál az Ecostat

A második félévben és jövőre is gyorsuló gazdasági növekedést és a jelenleginél alacsonyabb alapkamatot valószínűsít az Ecostat. Az eddigi adatok alapján a tavalyi évnél sikeresebbre számíthatnak az építőiparban és a mezőgazdaságban tevékenykedők is.

Sikeres volt a fiskális kiigazítás - véli Belyó Pál, az Ecostat gazdasági kutatóintézet igazgatója, aki szerint már biztosított az államháztartás tartós egyensúlya.

A kiigazítás ugyan megakasztotta a gazdaságot, az üzemcsökkenés azonban megállt, az év hátralevő részében és jövőre is gyorsuló gazdasági növekedésre számíthat az ország - közölte az igazgató.

Míg tavaly az építőipar 14 százalékos csökkenést szenvedett el, idén 4, jövőre ennél nagyobb növekedésre számíthat a szektor. A mezőgazdaságot is jelentős visszaesés jellemezte 2007-ben, de 2008-ban már 10-14 százalékos növekedést könyvelhet el az ágazat. A termelési mutatók és a rendelésállomány az iparban is bővülést mutat - közölte Belyó Pál.

Eközben az elemzői várakozások ellenére a jegybank monetáris tanácsa hétfőn nem emelt az alapkamaton, azt megtartotta 8,5 százalékos szinten. Belyó Pál is úgy látja: a monetáris szigorítást jelenleg semmi nem teszi szükségessé. Sőt a kamatot inkább csökkenteni kellene, hiszen az infláció mértéke sem indokolja a magas szintet. Az igazgató úgy látja: a kamatszint 7-7,5 százalékra is csökkenhet az év végére.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×