eur:
391.01
usd:
366.09
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Szaúd-Arábia a kitermelt napi olajmennyiség növelésére készül

A pénzpiacok átláthatóságának javítását sürgetik az energiatermelő és -fogyasztó országok, egyben javasolják az olajipari folyamatokra vonatkozó információk intenzívebb cseréjét. Ezt tartalmazza egyebek között az a közlemény-tervezet, amelyet a dzsidda-i (Szaúd-Arábia) olajipari csúcsról tesznek majd közzé.

Az OPEC elnöki tisztét betöltő Algéria hírügynöksége közöl részleteket a közlemény-tervezetből. Eszerint a dokumentumban intézkedéseket sürgetnek a világ " energiarendszere stabilitása" és a finomítói kapacitás bővítése érdekében.

Az olajárak több mint a duplájára emelkedtek egy év alatt, és elérték a hordónkénti 140 dolláros szintet. Szaúd-Arábia a kitermelt olajmennyiség napi 9,45 millió hordóról 9,65 millióra történő növelésére készül.

Fokozni kell a pénzpiacok átláthatóságát tekintettel a világ olajpiacára gyakorolt hatásukra - olvasható a közlemény-tervezetben. A cél ezzel az, hogy jobban meg lehessen érteni a nemzetközi pénzpiacoknak az olajárakra , illetve azok ingadozására gyakorolt hatását.

A közlemény-tervezetben emellett fontosnak tartják, hogy intenzívebbé válják a párbeszéd és az információcsere a piaci szereplők (köztük az OPEC,a Nemzetközi Energiaügynökség) között a nyersolaj iránti keresletről és a készletek tényleges méretéről a fogyasztó országban. Több információra van szükség a befektetési alapok tevékenységéről is - olvasható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Régiós bajnok a forint

Régiós bajnok a forint

A hétfő délutáni erősödés óta tesztel a forint egy fontos technikai vonalat, amely ha letörik, akár a ma reggel közzétett várt feletti magyar GDP-adat hatására, akkor további tér nyílik meg a forint számára. Délelőtt sokáig nem talált erőre a forint, de aztán elindult az erősödés. A hónapban egyelőre a legnagyobb zárkózást a forint mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×