eur:
391.04
usd:
366.13
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Történelmi csúcsát is megdöntheti a forint

Tartósan erős forintra számítanak a devizapiaci elemzők - mondta a Portfolio.hu munkatársa. Weinhardt Attila szerint a jegybank hétfői kamatdöntésében még nem lesz jelentős szerepe az erős magyar devizának.

Várhatóan tartósan erős marad a forint a következő napokban, hetekben - nyilatkozta az InfoRádiónak Weinhardt Attila, a Portfolio.hu munkatársa, aki elmondta: a gazdasági portál péntek délelőtti, elemzői körkérdése is ezt az eredményt hozta. A legtöbb befektető arra számít, hogy a 240-es szint környékén stabilizálódhat a magyar fizetőeszköz az euróval szemben.

Weinhardt Attila szerint nem tudni, hogy meddig tart és mennyire lesz tartós az erősödés. Jelenleg a magyar fizetőeszköz a 2003-as történelmi csúcs közelében van, amikor 235 forintot kértek egy euróért - tette hozzá. Különböző banki elemzések az elmúlt hetekben 220-235 forint közti árfolyamot jósoltak, jelentősebb gyengülésre utaló prognózissal nem találkoztak.

A szakember elmondta: továbbra is kamatemelés szükséges, a piac gyakorlatilag biztosra veszi a hétfői, 25 pontos emelést, amivel az irányadó ráta 8.75 százalékra emelkedik. Ha azonban tartósan erős marad a forint, megszűnhetnek a további kamatemelésekre vonatkozó várakozások.

A Portfolio.hu munkatársa szerint jelenleg a piac azzal kalkulál, hogy 9 százalék környékén tetőzik az irányadó ráta, és jövőre intenzív kamatcsökkentési sorozat kezdődik. A tartósan erős forint érdemben javíthatja az inflációs kilátásokat, így az inflációs célok eléréséhez lazább monetáris politika is elegendő lesz.

Azt várhatnánk, hogy - mint 2003-ban - a hazai exportszektor fölemeli a hangját, de ez eddig nem történt meg - jelezte Weinhardt Attila. A szakember az okoról kifejtette: most talán a versenyszektor is belátja, hogy szabadon lebegő forintnál a gazdaságpolitika nem szólhat bele az árfolyamba, azt a kereslet-kínálati piacnak kell alakítania.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Régiós bajnok a forint

Régiós bajnok a forint

A hétfő délutáni erősödés óta tesztel a forint egy fontos technikai vonalat, amely ha letörik, akár a ma reggel közzétett várt feletti magyar GDP-adat hatására, akkor további tér nyílik meg a forint számára. Délelőtt sokáig nem talált erőre a forint, de aztán elindult az erősödés. A hónapban egyelőre a legnagyobb zárkózást a forint mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×