eur:
390.45
usd:
364.15
bux:
68293.77
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Szinte mindenki kamatemelésre számít

Az inflációs nyomás erősödése miatt kamatemelésről dönthet a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, legalábbis erre számít az elemzők többsége - derült ki a Reuters felméréséből.

Mégsem ért véget a Magyar Nemzeti Bank kamatemelési ciklusa, hétfőn szinte biztos, hogy szigorít a jegybank - vélték szinte egyöntetűen az elemzők a Reuters havi felmérésében.

Egy hónapja a szakemberek még arra számítottak, hogy májusban tetőznek az MNB kamatai, most azonban többségük a hétfőivel együtt még két emelésre számít. Többen úgy vélik, hogy a kamatok tartósan magasabbak lehetnek a korábban vártnál, és csak jövőre csökken majd a szintjük.

A kamatemelést az elemzők többsége azzal magyarázza, hogy Magyarországon és külföldön is erősödött az inflációs nyomás, ezt az elmúlt hetek piaci adatai már mutatták.

A Reuters által készített felmérésből kiderült: a piaci szakemberek szinte egyöntetűen a kamatemelések folytatódására számítanak. 28 elemző közül 26 várja, hogy hétfői ülésén az MNB újabb negyed százalékponttal emeli alapkamatát. A jelenleg 8,5 százalékon álló kamatot március óta minden hónapban emelte a jegybank, eddig összesen egy százalékponttal.

Az elemzők többsége szerint nem a jelenlegi 8,5, hanem 9 százalékon tetőzhetnek a kamatok, és csak jövőre várható csökkentés. A kamatemelési ciklus meghosszabbodásának okai közül az elemzők kiemelték a nemzetközi energiaárak folytatódó emelkedését, a vártnál magasabb hazai inflációs és béremelési adatokat, illetve a nemzetközi jegybanki kamatemelési trendet. Többen megfogalmazták, hogy a növekvő inflációs veszély miatt muszáj lépnie a jegybank Monetáris Tanácsának.

Az infláció mértékéről szóló elemzői előrejelzések már korántsem ennyire egyöntetűek. A rövidebb távú várakozások - folytatva az elmúlt hónapok trendjét - tovább emelkedtek, a leghosszabb távú konszenzus ugyanakkor azt mutatja, hogy valamelyest nőtt a középtávú inflációs cél hitelessége: a 2010-es átlagos inflációra 3,2 százalék az új konszenzus, ami még mindig meghaladja a 3 százalékos célt, de két tizeddel alacsonyabb az egy hónapja vártnál.

Ami a rövid távú inflációs mértéket illeti, az év utolsó hónapjára 5,7 százalékot várnak az elemzők, hét tized százalékkal többet, mint egy hónapja. Az éves átlagos infláció konszenzusa 2008-ra 6,5 százalék, amely 3 százalékponttal magasabb, mint eddig; 2009-re pedig 4,4 százalékot várnak az elemzők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×