eur:
390.91
usd:
365.98
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Az osztrákok a magyar tőzsde javát akarják

Rövid távon semmi nem változik a magyar tőzsdén - hangsúlyozta a portfolio.hu-nak adott interjúban a bécsi tőzsde vezérigazgatója. Michael Buhl hozzátette: befektetésük éppen a magyar tőkepiac fejlődésébe vetett hitüket bizonyítja. Szerinte az osztrák befolyás erősödése azért kapott negatív visszhangot, mert a magyar sajtó így állította be.

Mi változik a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) életében most, hogy a Bécsi Tőzsde 37 százalékra növelte a részesedését - kérdezte a portfolio.hu az utóbbi vezérigazgatóját. Michael Buhl szerint "rövid távon semmi". "Ez biztos, hiszen eddig is a BÉT-et tulajdonló konzorcium vezetői voltunk és ezután is azok leszünk" - hangsúlyozta.

A középtávú elképzelésekről Buhl azt mondta, hogy egyszerűbbé szeretnék tenni a BÉT-en belüli döntéshozatalt, tárgyalnának minden érintettel arról, hogy milyen lehetőségek vannak a kereskedési rendszerek egységesítése terén, próbálkoznak majd a termékek közös értékesítésével. A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy mindezt konszenzusos alapon kívánják elérni. "A lényeg, hogy együtt, közösen fejlesszük a magyar tőkepiacot, mert mindenkinek ez az érdeke" - jelentette ki.

Az interjúban természetesen szóba került a "legforrób" téma, a MOL és az OTP korábbi közös levele, illetve annak a lehetősége, hogy a két cég kivezeti részvényeit a BÉT-ről, ha nem érik el céljaikat. Erre reagálva Buhl leszögezte, pontosan tudják, hogy "a MOL és az OTP a BÉT két húzópapírja, belőlük él gyakorlatilag a tőzsde és az összes brókercég. Nagyon komolyan kezeljük a kérésüket, folyamatos kapcsolatban vagyunk a két társaság képviselőivel, volt már egy személyes találkozónk is Bécsben a közelmúltban és azt gondolom, hogy hamarosan meg fogunk tudni egyezni minden kérdésben."

Miért negatív a visszhang?

"Befolyásunk erősödése azért kapott negatív visszhangot, mert a magyar sajtó ilyet adott neki, aminek okát viszont én magam sem értem" - mondta a vezérigazgató a tranzakció magyarországi fogadtatását firtató kérdésre reagálva.

A Bécsi Tőzsde eddig is a BÉT-et tulajdonló osztrák konzorcium vezetője volt és most is az, mindössze a konzorcium szerkezetében történt változás - vélekedett. "Ha nem akarnánk fejleszteni a magyar tőkepiacot, és nem hinnénk a jövőjében hosszú távon, akkor nem fektettünk volna bele újra ekkora összeget, ezen pedig nem tudom, mit lehet negatívan értékelni" - mondta.

"Miért vinnénk el innen bármit, amikor azzal a saját befektetésünk értékét rombolnánk - nyugtatta a kétkedőket. Hangsúlyozta: a csütörtöki igazgatósági ülésen éppen azért választották meg Mohai Györgyöt vezérigazgatónak, mert hisznek a csapatban, és segíteni szeretnék őket részvényesként és a bécsi tapasztalataik átadásával is.

"Abban vagyunk érdekeltek, hogy új cégeket hozzunk be a parkettre, hogy új prompt-, határidős és opciós termékeket fejlesszünk, hogy behozzuk az állampapír-kereskedelmet a tőzsdére és hogy növeljük a BÉT bevételeit.

Figyelő szemüket Prágára is vetik

A bécsi tőzsde vezérigazgatója úgy vélekedett: egyáltalán nem lehet meglepő senki számára sem, hogy megvették a UniCredit Bank több mint 25 százalékos részesedését, mivel már régóta szerették volna növelni tulajdoni arányukat a magyar tőzsdében. Most adódott a helyzet, a már többször megkeresett UniCredit hajlott az eladásra.

Hozzátette: nem titok, hogy tovább szeretnék növelni részesedésüket a BÉT-ben, és a magyar mellett a prágai tőzsdében is, amelynek tulajdonosaival szintén folytatnak tárgyalásokat. A BÉT részvényeinek áráról nem nyilatkozott, mint mondta: ez üzleti titok. Sajtóinformációk egyébként részvényenként 9000 forintos árról szólnak, több szakértő úgy látja, jó áron jutott hozzá a bécsi börze a magyar tulajdonrészhez.

Michael Buhl szerint a nagy bankházak megjelenése az osztrák börzén egyértelműen sikersztorinak nevezhető, forgalom- és piacnövekedés lett az eredménye. Ezt szeretnék a magyar piacon is. Középtávon szükséges lesz az osztrák és a magyar kereskedési rendszerek harmonizálása, amely akár a magyar, akár az osztrák rendszer leállításával is járhat, de hogy melyikkel, az még nem eldöntött kérdés - mondta. Mindkettőnek van előnye és hátránya is - tette hozzá a bécsi vezérigazgató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Régiós bajnok a forint

Régiós bajnok a forint

A hétfő délutáni erősödés óta tesztel a forint egy fontos technikai vonalat, amely ha letörik, akár a ma reggel közzétett várt feletti magyar GDP-adat hatására, akkor további tér nyílik meg a forint számára. Délelőtt sokáig nem talált erőre a forint, de aztán elindult az erősödés. A hónapban egyelőre a legnagyobb zárkózást a forint mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×