eur:
391.04
usd:
366.2
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Olajár: a forró tőke kivételével mindenki a lufi kipukkadását várja

A magas olajpiaci árak a forró tőke mozgását kísérő spekuláció következményei. Ezek rövid távon nem befolyásolhatók kormányzati intézkedésekkel, vagy a kitermelés mennyiségének amúgy felesleges növelésével - vélekedik Sarkadi-Szabó Kornél. A Cashline elemzője elmondta: az olajlufi kipukkad majd magától, csak azt nem lehet tudni, mikor.

A magas olajárakat az a forró tőke generálja, amely azzal számol, hogy a kínálat hosszú távon nem lesz képes követni a iránti keresletet - mondta Sarkadi-Szabó Kornél. Ennek a félelemnek a gerjesztése okozza az olajlufi jelenséget - tette hozzá.

A gazdaságpolitika erre próbál reagálni a várakozások visszafogásával, hűteni a félelmeket a kínálati oldal szűkösségét tekintve. A döntéshozók szerint ez képes lehet visszafogni a spekulációt, tehát mérsékelni az olaj árát - vélte az elemző.

Az amerikai kormány például négy pontban foglalta össze az erre vonatkozó stratégiát. Elsőként a mélytengeri fúrások serkentésére törekednek. A második pontban az fogalmazódik meg, hogy szükséges engedélyezni a természetvédelmi területeken (például Alaszkában) is az olaj utáni kutatásokat. Harmadjára az olajpala kitermelésének növelése került szóba. Az olajpala olyan alternatív erőforrás, amelyből hevítéssel olaj nyerhető. A negyedik pontban az amerikai finomítói kapacitás bővítése fogalmazódik meg.

Ezek az erőfeszítések ugyan csak 5-10 év múlva tudnak majd érdemben hozzátenni valamit az olajkínálathoz, de éppen ez a cél: a mostani félelmek enyhítése - hívta fel a figyelmet az elemző.

Gyakran kerül szóba mostanában, hogy Szaúd-Arábia emelheti egyedüliként a termelést. Ez játékelméleti kérdés - mondta Sarkadi-Szabó. A következő néhány évben ugyanis biztosan nem lesz olajhiány, nem fordulhat elő, hogy egy finomító leáll alapanyag hiányában.

A kitermelés bővítése tehát valójában szükségtelen - jelentette ki az elemző.

Az erről szóló viták is a spekulációs folyamatok részét képezik. Az olajlufi előbb-utóbb magától is kipukkad majd - mondta Sarkadi-Szabó Kornél, csak azt nem lehet tudni, hogy pontosan mikor.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×