eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az euró bevezetése jelentheti a konszenzust?

A Fidesz alelnöke szerint az euró bevezetésének időpontja és az odáig vezető út lehetne a konszenzusra törekvő gazdaságpolitika célja. Veres János pénzügyminiszter a parlament élé kerülő közpénzügyi csomag támogatását kérte az ellenzéktől a budapesti pénzügyi csúcson.

Varga Mihály, a Fidesz alelnönke egy szakmai konferencián úgy vélte: Finnország és Hollandia korábbi példáját kellene követni, vagyis a hitelesség visszaszerzését, a fiskális konszolidációt, az újraelosztási ráta csökkentését és az euró céldátumának meghatározását.

Ezzel szemben a magyar kormány célja 2008-ban is a gazdasági krízis kelése - mondta a volt pénzügyminiszter a Hungarian Business Leaders Forum és az ICEG Európai Központjának szervezésében tartott konferencián.

A kiadások 61 százaléka jóléti célokat szolgál

Veres János pénzügyminiszter arról beszélt, hogy a konvergenciaprogram sikeres volt, hiszen az államháztartási hiány a tervezettnél is jobban, a GDP 5,5 százalékára mérséklődött tavaly és a folyó fizetési mérleg is a GDP 5 százalékára csökkent.

Hozzátette, hogy aki változást akar, annak meg kell mondania: az államháztartás jelenlegi 13.559 milliárd forintos kiadásából, konkrétan melyik területéből kíván elvenni. A felrajzolt ábrából kiderült, hogy a kiadások 61 százalékát a jóléti kiadások, 13 százalékát az állam működési kiadásai, 8,2 százalékát a kamatkiadások teszik ki.

"A március 9-i népszavazás miatt ugyanakkor időlegesen 150-200 bázisponttal emelkedtek az állampapírpiaci hozamok, így 2008-ban néhány tízmilliárd forinttal, jövőre pedig akár 100 milliárd forinttal emelkedhetnek az államadósság kamatkiadásai" - jelezte a jelenlegi pénzügyminiszter.

Új politika kell

A jelenlegi kormányzás válságáról beszélt Stumpf István, aki szerint ez a politikai elit és kiemelten a kormányzó elit válságából adódik. A Századvég Alapítvány elnöke, az Orbán-kormány kancelláriaminisztere erős, aktív állam vízióját rajzolta fel, amelyben a közszolgálat eszményeinek megőrzése és a köztisztviselői ethosz fenntartása nélkülözhetetlen.

Új politikára, új közmegegyezésre van szükség, amelyhez új választás kell - jelentette ki Stumpf István.

A 2006-ban bevezetett konvergenciaprogramról szakmai közmegegyezés volt - mondta Draskovics Tibor. A volt pénzügyminiszter szerint, aki jelenleg az igazságügyi és rendészeti tárcát vezeti, megkerülhetetlen a nyugdíjreform, a nyugdíjkorhatár felemelése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×