eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

"A gazdaság bajainak gyökere az állam"

A magyar gazdaság bajainak gyökere a többi mellett az, hogy rossz hatékonysággal működik az állam, átgondolatlan a jóléti rendszer és átláthatatlan az adórendszer - mondta el az InfoRádiónak a Raiffeisen Bank vezető elemzője.

Török Zoltán szerint a következő választásokig már nem várható, hogy érdemi lépéseket tegyen ezen a területen a kormány.

Az elmúlt évben 8 százalékra emelkedett az infláció, a gazdasági növekedés szinte eltűnt, az államháztartási hiány pedig továbbra is magas, majdnem 6 százalék volt.

A Raiffeisen Bank elemzője szerint a magyar gazdaság problémái több évtizeddel ezelőtt keletkeztek, és azóta sem oldódtak meg. A legnagyobb baj, hogy az államszervezet nem hatékony, és egy rosszul célzott, pazarló jóléti rendszert tart fenn - mondta Török Zoltán.

Ezt ráadásul az állam egy rossz adórendszerrel tartja fenn, ez alacsony foglalkoztatással párosul, és alacsony termelékenységi szinttel.

Eközben a környező országok mindegyike a magyarországi növekedéshez képest többszörös mértékben növelte gazdaságát.

Török Zoltán szerint át kellene gondolni a szociális jóléti rendszert, a kormány azonban visszalépett a reformoktól. A közgazdászok a következő két évben nem számítanak érdemi lépésekre, amelyek minőségi javulást idéznének elő.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×