eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Rácz Margit: "Nem tartozom a legoptimistább magyarok közé"

Az MTA Világgazdasági Kutatóintézet kutatásvezetője szerint Magyarországon az a legnagyobb probléma a megszorításokkal, hogy élesek a jövedelmi különbségek, és sok a szegény ember. Rácz Margit az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: kérdéses, hogy 2009-ben lesz-e adócsökkentés.

Az 1990-es évek elején ratifikált Maastrichti Szerződés tartalmazza azt a kitételt, hogy - akár az eurózóna tagja egy ország, akár nem - a folyó fizetési mérleg hiánya nem haladhatja meg a bruttó nemzeti össztermék 3 százalékát - emlékeztetett az MTA Világgazdasági Kutatóintézet kutatásvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában.

Rácz Margit hozzátette: ennek a feltételnek a teljesítéséről mind a 27 tagállamnak éves jelentést kell küldenie, amivel természetesen a magyar politikusok is tisztában vannak.

"Görögország 5-6 évig hazudott ebben az ügyben, majd radikális intézkedésekkel le kellett építeni a hiányát. Ezért érdemes szinten tartani a hiányt. Egyet nem szabad: a három százalékból nem szabad hatot, a hatból pedig tízet csinálni" - mondta a szakember, emlékeztetve arra, hogy Magyarország 10 százaléknál állt meg.

"Olyat nem szabad csinálni, hogy valamilyen szokatlanul kemény intézkedéssorozattal kelljen visszarángatni a hiányt, mert ez megrázza az országot. Amikor kiderült, hogy a magyar hiányt el kell kezdeni csökkenteni, akkor egyértelművé vált, hogy ha Magyarország megígéri: három év alatt lecsökkenti ezt a hiányt, akkor az egy hegymenet, mindenhol megszorítások lesznek és bekövetkezik az az állapot, mint Németországban a kilencvenes években, amikor minden politikus tudja, hogy a növekedés elindításához adókat kell csökkenteni. Csakhogy a költségvetés stabilizálásakor nem lehet bevételi forrásokról lemondani" - elemezte a helyzetet Rácz Margit.

Az MTA Világgazdasági Kutatóintézet kutatásvezetője szerint a magyar problémák ott kezdődtek, hogy meg kellett emelni az adókat, ráadásul fehéríteni is kellett a gazdaságot. Az egészségügy privatizációjával és a nyugdíjrendszer módosításával rugalmasabbá válik a kiadási oldal, ami lehetővé teszi az adók csökkentését és így a növekedés beindítását.

"Én nem tartozom a legoptimistább magyarok közé, 2008-ban nem lesz adócsökkentés. Ezt egyébként a magyar pénzügyminiszter kissé körmönfontan ugyan, de megmondta. Hogy 2009-ben mi lesz, az attól függ, hogy a kiadási oldalt miként lehet a hatalmas rendszerek hiányaitól megkönnyíteni, hiszen ha a kiadási oldal csökken, akkor lehet adót csökkenteni" - mondta Rácz Margit.

"Gazdagabb országokban ugyanezt a reformot csinálják, van vizitdíj és bizonyos szolgáltatásokat privatizálnak. Magyarországon az a nagyon nagy probléma, hogy élesek a jövedelemkülönbségek és létezik egy szegény réteg. Kérdés, hogy ez utóbbi miként tud majd talpon maradni" - tette fel a kérdést az MTA Világgazdasági Kutatóintézet kutatásvezetője.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×