eur:
391.19
usd:
365.69
bux:
68084.89
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

JP Morgan: javult Magyarország megítélése

A JP Morgan nemzetközi pénzügyi szolgáltató szerint javult Magyarország pénzügyi megítélése. Rövid távon a forint erősödésére számítanak.

Meredeken javult, és hosszú idő óta először alulsúlyozottból túlsúlyozottá vált a forintpiaci befektetési konstrukciók pozíciója a feltörekvő piacokon befektető alapok portfolióiban - derül ki a JP Morgan felméréséből.

A nemzetközi pénzügyi szolgáltató cég elemzése szerint a forintpozíciókban az elmúlt fél évben bekövetkezett éles fordulat oka a javuló magyarországi költségvetési helyzet, valamint a globális kockázatvállalási hajlandóság erősödése.

Az év elején még más volt a kép

A bizalom korántsem volt ilyen mértékű az év első felében. A Gyurcsány-csomagot kezdetben csalódottsággal fogadta a piac, annyira, hogy a Standard&Poor's a bejelentést követően, júniusban rontott Magyarország adósbesorolásán.

Azóta azonban számottevően javult a kiigazítási terv végrehajtási esélyeinek megítélése a londoni elemzői közösségen belül.

A Goldman Sachs elemzői szerint 2007-ben Magyarországon "komoly mértékű" költségvetési szigorítás megy végbe, "viszonylag csekély politikai kihatással".

Véleményük szerint a jövő év végi deficit még valamivel alacsonyabb is lesz a hivatalos célnál: az előrejelzésükben 6,4 százalékos ESA-szabvány szerinti államháztartási hiányt várnak a magyar kormány által kitűzött 6,8 százalék helyett.

A Merrill Lynch befektetési ház londoni részlegének 2007-es magyarországi előrejelzése szerint a Gyurcsány-kormány költségvetési konszolidációs terve az első érzékelhető kísérlet a súlyos ikerdeficit-probléma korrigálására az 1995-ös Bokros-csomag óta.

Már a jegybank is derűlátóbb

A ház alapvető változásnak nevezte, hogy a Magyar Nemzeti Bank - amely eddig a költségvetési politika legkeményebb bírálója volt - most már alacsonyabb hiányt jósol, mint a Pénzügyminisztérium.

A JP Morgan felmérésében pedig azzal számol, hogy a kedvező külső környezet, valamint a magyar folyó mérleghiány csökkenése újabb befektetői érdeklődést vonz majd a magyar piacra, ez pedig rövid távon tovább erősítheti a forintot az euróval szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×