INFORÁDIÓ
2022. augusztus 11. csütörtök
Tiborc, Zsuzsanna

Rendszerváltozást követelnek a gazdaság szereplői

Infostart

Kisebb és hatékonyabb, tervezhető bevétellel rendelkező államot, ésszerűbb központi államigazgatást követelnek a magyar gazdaság meghatározó szereplői a politikától.

Tizenhat gazdasági érdekképviselet, közöttük számos vegyes gazdasági kamara vezetői írták alá azt a felhívást, amelyben háromoldalú tárgyalást kezdeményeztek a gazdaság, a kormány és a parlamenti pártok között.

Még a kormányprogram megszületése előtt szeretnének konszenzusra jutni olyan alapvető kérdésekben, mint a fiskális és monetáris politika, az euró bevezetése, az egészségügy és az oktatás reformja.

Az aláírók nevében Mosonyi György, a Joint Venture Szövetség tiszteletbeli elnöke a következőket mondta:

"Úgy gondoljuk, hogy tizenhat évvel a rendszerváltás után eljutottunk oda, hogy az ország további fejlődéséhez most már elengedhetetlen az állami szféra, a közszféra alapvető reformjának a megindítása. Úgy gondoljuk, hogy ennek alapvető feltétele, hogy azt ország jövedelemtermelő képességét tovább tudjuk növelni és hozzányúljunk ennek érdekében a nagy elosztó rendszerek reformjához, azért, hogy a reform tovább segítse az ország további fejlődését, további jövedelemtermelő képességének a javítását."

Az InfoRádió kérdésére, hogy vajon a gazdaság szereplői, a kormány és a politika hármasának esetleges megállapodása nyomán nem szorulnának-e háttérbe a szociális megfontolások, Mosonyi György elmondta: ez semmiképpen nem történhet meg, amit az is igazol, hogy a munkavállalói érdekképviseletek is részt vesznek majd a kerekasztal-tárgyaláson.

Ilyen átfogó megállapodásra Magyarországon még nem volt példa, de hét európai országban is létezik hasonló, vagy ennél is átfogóbb megállapodás.

Írországban egy hasonló paktum hozzájárult ahhoz, hogy ötödére csökkenjen az államadósság és negyedére a munkanélküliség, miközben közel megháromszorozódott a gazdasági növekedés üteme.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018