INFORÁDIÓ
2022. május 25. szerda
Orbán

Negatív vizsgálat alatt az Erste és érdekeltségei

Infostart

Leminősítést valószínűsítő negatív felülvizsgálat alá vette kedden az osztrák Erste Bankot és kelet-európai, köztük magyarországi érdekeltségeit a Moody's Investors Service, a román Banca Comerciala Romana S.A. többségi részének tervezett felvásárlása miatt, jelentette az MTI.

A Moody's az anyavállalatra bejelentett vizsgálattal összefüggésben hasonló leminősítési felülvizsgálat alá vette az Erste Bank magyar, cseh és szlovák érdekeltségeinek - Erste Bank Hungary, Ceská Sporitelna, Slovenská Sporitelna - egyöntetűen "A2/Prime-1" hosszú, illetve rövid távú bankbetéti kockázati besorolásait is.

A hitelminősítő indoklása szerint a negatív előjelű besorolási felülvizsgálatok megkezdése azzal van összefüggésben, hogy az Erste Bank 61,9 százalékos részesedést tervez vásárolni 3,75 milliárd euróért a legnagyobb román kereskedelmi bankban, a Banca Comerciala Romana S.A.-ban (BCR).

A román bank hosszú és rövid távú adóskockázatát, illetve pénzügyi erejét a Moody's meglehetősen alacsony, spekulatív szintű osztályzatokkal sorolja, "Ba2/Not Prime/D mínusz"-szal (a "Ba2" más hitelminősítők metodikájában "BB"-nek felel meg; ez két osztattal marad el a megszorításokkal már alacsony fokú befektetői sávnak tartott "Baa3/BBB mínusz"-tól).

A Moody's Románia esetében jóval óvatosabb a másik két nagy nemzetközi hitelminősítőnél. A Standard & Poor's tavaly szeptemberben, a Fitch Ratings pedig már 2004 novemberében a "BBB mínusz" alapszintű befektetői fokozatot adta meg a szuverén román devizaadósságra.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018