eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Negatív vizsgálat alatt az Erste és érdekeltségei

Leminősítést valószínűsítő negatív felülvizsgálat alá vette kedden az osztrák Erste Bankot és kelet-európai, köztük magyarországi érdekeltségeit a Moody's Investors Service, a román Banca Comerciala Romana S.A. többségi részének tervezett felvásárlása miatt, jelentette az MTI.

A Moody's az anyavállalatra bejelentett vizsgálattal összefüggésben hasonló leminősítési felülvizsgálat alá vette az Erste Bank magyar, cseh és szlovák érdekeltségeinek - Erste Bank Hungary, Ceská Sporitelna, Slovenská Sporitelna - egyöntetűen "A2/Prime-1" hosszú, illetve rövid távú bankbetéti kockázati besorolásait is.

A hitelminősítő indoklása szerint a negatív előjelű besorolási felülvizsgálatok megkezdése azzal van összefüggésben, hogy az Erste Bank 61,9 százalékos részesedést tervez vásárolni 3,75 milliárd euróért a legnagyobb román kereskedelmi bankban, a Banca Comerciala Romana S.A.-ban (BCR).

A román bank hosszú és rövid távú adóskockázatát, illetve pénzügyi erejét a Moody's meglehetősen alacsony, spekulatív szintű osztályzatokkal sorolja, "Ba2/Not Prime/D mínusz"-szal (a "Ba2" más hitelminősítők metodikájában "BB"-nek felel meg; ez két osztattal marad el a megszorításokkal már alacsony fokú befektetői sávnak tartott "Baa3/BBB mínusz"-tól).

A Moody's Románia esetében jóval óvatosabb a másik két nagy nemzetközi hitelminősítőnél. A Standard & Poor's tavaly szeptemberben, a Fitch Ratings pedig már 2004 novemberében a "BBB mínusz" alapszintű befektetői fokozatot adta meg a szuverén román devizaadósságra.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×