Nemrég Magyarországra is ellátogatott a zabálásairól híres koreai influenszer. Tzuyang budapesti útján – többek között – elfogyasztott két kiló rántott húst és két nagy tál pacalpörköltet a Pléh csárdában. Járt egy steakétteremben, ahol háromkilónyi húst evett meg, majd kürtőskalácsot és bejglit nasizott. A Nyugati téri McDonald’s-ban pedig tíz hamburgert és rengeteg sült krumplit pusztított el.
Tzuyang „akcióit” illetően a szakember azt mondta: a videókat elnézve az egyetlen jó ezekben a nagy evésekben, hogy annyira hihetetlenek és extrémek, hogy egyértelműen azt sugallják: ez nem egy követendő példa. Hozzátette: bizonyos országokban, főként az Egyesült Államokban a különféle evőversenyeknek nagy hagyományuk van, de teljesen világos, hogy ezek nagyon messze állnak a hétköznapi gyakorlattól, illetve a táplálkozási ajánlásoktól.
"Dietetikusszemmel ugyanakkor a koreai influenszer „zabálásáinak” bizonyos szempontból pozitív kicsengése is lehet, ha ennek mentén lehet arról beszélni, hogy mi egy egészséges ételadag, hogy mi a mértékletesség, ami az egészséges táplálkozás fontos pillére" – jegyezte meg Szűcs Zsuzsanna az InfoRádióban.
Magyarországon alapvetően jellemző a túlzott kalóriafogyasztás, a felnőtt lakosság esetében 70 százalékhoz közelít az elhízás, amihez párosulhat kisebb mértékű fizikai aktivitás, alvásprobléma, a stresszkezelés hiánya vagy nem megfelelő volta. Hogy ennek tükrében mennyire jó ilyen akciókat látnia a magyaroknak, a szakember azt mondta: elképzelhető, hogy lesznek olyanok, akik kipróbálják, milyen egy többkilós rántott húst elfogyasztani, de nem valószínű, hogy ez a hétköznapokba be fog szivárogni.
Mindazonáltal jellemző, az elmúlt évtizedeknek a sajátossága, hogy az élelmiszeradagok mérete nő. Az éttermekben kapható, 10-15-20 százalékkal nagyobb adagok, az extra nagy menük, extra nagy kiszerelésű termékek – például az édességek esetében – pedig hosszú távon hozzájárulhatnak a túlsúly kialakulásához, ha rendszeresen fogyasztjuk.
Végül arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon jellemző a túlzott zsírfogyasztás, ami amúgy a legmagasabb kalóriatartalmú, legnagyobb energiasűrűségű tápanyag, és ezzel szembe állítható az alacsony zöldség-gyümölcs fogyasztás, ami a magas víztartalma miatt egy alacsony kalóriatartalmú élelmiszercsoport, ugyanakkor nagyon jól telít, laktat a magasabb rosttartalma miatt. Hazánkban szintén gondot jelent a túlzott alkoholfogyasztás, ami a zsír után a második legmagasabb energiatartalmú tápanyag, ami szintén hozzájárul a túlsúly kialakulásához.