eur:
394.9
usd:
370.81
bux:
65148.44
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Néhol a viharos szél, másutt a deres köd kellemetlenkedik

Keleten zúzmarás köd, ónos csapadék, hószállingózás várható, nyugaton viharos szél, de enyhe idő lehet.

Kontinensünk időjárásának legfőbb alakítója a Brit-szigetek felett elhelyezkedő anticiklon. Ennek a magasnyomású képződménynek a hatására elsősorban Nyugat-Európában nagy területen, a Balkán-félszigeten foltokban képződik köd. Az anticiklon északi, illetve keleti részén frontok teszik mozgalmassá az időjárást – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

A Skandináv-félsziget felett napok óta hullámzó frontok okoznak nagy mennyiségű esőt, néhol zivatar is kialakul. Arrafelé az elmúlt 24 órában néhol a 70 millimétert is meghaladja a lehullott csapadék mennyisége.

Spanyolország keleti partjai mentén a csúcshőmérséklet a 20 fokot is meghaladja, míg a hófelszínnel borított Kelet-európai-síkság fölött néhol még –10 fokig sem tudott felmelegedni a levegő. A Kárpát-medence időjárását még az anticiklon alakítja, amelynek peremén frontok érik el hazánkat, számottevő csapadék azonban nem várható.

Pénteken a Magyarország északkeleti harmadában éjszaka képződött zúzmarás köd tartósan megmaradhat. Másutt túlnyomóan derült, napos, száraz idő várható. Az északkeleti országrészben hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat. Az északnyugati szél egyre inkább megélénkül, éjszaka főként a magasabb helyeken, míg pénteken napközben a Észak-Dunántúlon és a főváros tágabb környezetében lesz erős, olykor viharos a légmozgás.

A legalacsonyabb hajnali hőmérséklet általában –6 és 0 fok között valószínű, a hófödte, derült, esetleg szélcsendes tájakon –12 fokig is csökkenhet a hőmérséklet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 0 és +8 fok között várható, de az északkeleti ködös tájakon jóval hidegebb, míg északnyugaton pár fokkal melegebb is lehet.

Fehér Balázs meteorológus a videóban elmondja, hogy a pénteki melegfrontra szombaton hidegfront érkezik, de számottevő csapadékot egyik sem hoz. Vasárnapra megmarad az ország kettéosztottsága: nyugaton enyhébb, keleten hideg, ködös idő várható, hétfőn pedig a szél nem hagy majd nyugtot sokfelé.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×