eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: YouTube/Animatiqua

Mozgóképen tűnnek fel újra Budapest lerombolt épületei - videó

Megelevenedik a régi Nemzeti színház, a tabáni Ördögárok patak, az Erzsébet híd villamosostól, a Kiosk épülete, az Iparcsarnok, de feltűnik egy léghajó is a képeken.

Mozgóképen keltik életre Budapest 2. világháborúban, vagy az 1956-os szabadságharcban megsérült, majd elbontott épületeit - közölte az Animatiqua stúdió. A cég harmadik filmjében is a Fortepan archívum gyűjteményéből válogatott fotók alakulnak át mozgóképpé. Újdonságként ezúttal több figyelem jutott a főváros egykori lakóira.

Egyebek mellett a régi Nemzeti színház épülete, a hömpölygő Duna, csobogó szökőkút, az egykori Erzsébet hídon gördülő villamos vagy a Tabánban csordogáló Ördögárok patakja elevenedik meg a felvételeken.

Budapesten sok épület tűnt el részben a háború pusztításai miatt, részben pedig az 1945 utáni "szovjetizációval" összefüggő politikai koncepciók áldozataként - idézi a közlemény Sólymos Sándort, a Magyar Képzőművészeti Egyetem egykori rektorhelyettesét, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem jelenlegi szaktörténészét.

Példaként említette a régi Nemzeti Színház épületét, "a helyén ma is egy idétlen tér van csak, aminek kialakítását annak idején a metróépítéssel magyarázták. A szovjet rezsimnek az útjában volt a nemzet színháza és az a tradíció, amit megtestesített" - mondta.

A filmben a térhatást mozgóképes elemek bevonásával erősítették. Az elkészítés csaknem 600 munkaórát vett igénybe, és mintegy 30 képet dolgoztak fel, egyes esetekben a 3D technológia felhasználásával.

A fák, emberek vagy járművek által kitakart részeket vagy más forrásból pótolták, vagy újraalkották, az ismétlődő mintákra hagyatkozva - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×