eur:
392.96
usd:
365.88
bux:
66584.68
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Unsplash.com

Hazai vendégekkel megy egyelőre a fürdős és szállodás veszteségminimalizálás

Mind a Fürdő-, mind a Szállodaszövetség nagyon várja a teljes határnyitást, addig is legalább vidéken beindult a szezon a pünkösdi hétvégén, 70-80 százalékkal mentek a szállodák - nem is olcsón -, az időjárás pedig az ország déli felén igen sokat segített az elmúlt három napban.

Vendégekben gazdag pünkösdi hétvégét zártak a hazai szállodák, ám a budapesti hotelek külföldi vendégek híján továbbra is nagyon alacsony foglaltság mellett működnek.

"Azt prognosztizálták a szállodák Budapesten kívül, hogy 70-80 százalékos foglaltság lesz. Nem tudjuk még pontosan a számokat, de úgy tűnik, eredményes hosszú hétvége volt, még úgy is, hogy az időjárás nem igazán volt kedvező" - értékelt az InfoRádióban a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke, Flesch Tamás, aki szerint "ennél soha rosszabb hétvége ne legyen".

Bár a hazai fürdők május elsejével kinyithattak, ezt többségük a pünkösdi hétvégére időzítette,

az időjárás azonban csak az ország déli felében kedvezett a fürdővendégeknek, ott "nagyszerű forgalmat tudtak bonyolítani a fürdők"

- mutatta be a helyzetet Balogh Zoltán szintén az InfoRádióban.

A Magyar Fürdőszövetség főtitkára örömmel jelentette, hogy az előírásoknak minden fürdő megfelelt, így várták a pünkösdi hétvégét, a szaunák is tudtak üzemelni, "a vendégek már nagyon várták, hogy mehessenek". A kültéri medencék persze nem "dübörögtek". Balogh Zoltán rámutatott, a strandolókat nagyban segíti a védettségi applikáció mobiltelefonon, kortól függetlenül.

A szállodások érdek-képviseleti vezetője szerint különösen azon szállásadók dolga volt nehéz a felkészülést tekintve, akik az elmúlt hónapokban még üzleti úton lévőket sem fogadhattak, de azok előtt sem állt egyszerű feladat, ahol komplett wellnessrészleget vagy konferencia-központot kellett újraindítani.

Munkaerőből mennyiségi és minőségi hiány is van (szakács, szobalány, felszolgáló, recepciós),

de Flesch Tamás abban reménykedik, hogy őszre úrrá lesznek ezen, és akik elhagyták a pályát, vissza fognak térni.

A nyár ettől függetlenül reményei szerint erős lesz, "legalább olyan erős, mint a tavalyi", de ez "Budapestre változatlanul nem vonatkozik", hiába is vetnek be minden marketingeszközt a vidék felé, hogy turistaként a fővárosba hívják az embereket; a budapesti vendégforgalom nagyban függ a határnyitástól, illetve az európai vakcinaútlevéltől, nem beszélve a légitársaságok újraindulásáról, akiken szintén sok múlik.

A forgalom fürdősöknél sem állt még helyre, a nemzetközi turizmus, különösen a szlovák és osztrák viszonylatban várnak a zöld jelzésre.

Az árakat tekintve a szállodákban

20 százalékkal kértek többet,

mint tavaly.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×