INFORÁDIÓ 
2020. június 7. vasárnap
Róbert

fővárosi állat- és növénykert

vidra

kölyök

Ilyen állatok még sosem születtek Magyarországon - videó

Ilyen állatok még sosem születtek Magyarországon - videó

Infostart / MTI

Öt óriásvidra kölyök született a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Dél-Amerikában őshonos veszélyeztetett faj először szaporodott Magyarországon.

A március 11-i ellést a szülőszobának kialakított férőhelyre beszerelt kamera segítségével mozgóképen is sikerült megörökíteni. Az erről készült kisfilmet pénteken osztotta meg az állatkert hivatalos honlapján és közösségi oldalain.

A kölykök szülei, Cumana és Madidi múlt ősszel kerültek össze. Az állatkerti szakemberek kezdettől fogva nagyon bíztak abban, hogy a párnak előbb-utóbb kölykei születnek.

Cumana, aki most először lett anya, 2012. október 13-án született a Lipcsei Állatkertben és 2014 őszén érkezett meg Budapestre; Madidi 2010. december 28-i születésű és tavaly ősszel került a magyar főváros állatkertjébe - közölte az állatkert.

Az óriásvidráknál a vemhességi idő valamivel több mint két hónap, 64-71 nap szokott lenni. Az újszülöttek átlagosan 20 dekát nyomnak, de Cumana kölykei valószínűleg ennél valamivel kisebb súllyal születtek, hiszen az öt kölyök felette van az átlagos utódszámnak és ilyenkor gyakori, hogy az egyes kölykök súlya valamivel kevesebb a szokásosnál.

A Dél-Amerikában őshonos óriásvidra (Pteronura brasiliensis) akár 30 kilogrammosra is megnőhet, teljes testhossza a két métert is meghaladhatja. Az állatfaj a lassú folyású, gyenge sodrású folyamokat és a mocsaras, lápos területek nyílt vízfelületeit kedveli. A korábbi vadászat miatt lecsökkent állománynagyság, valamint a természetes élőhelyek zsugorodása miatt napjainkban is veszélyeztetettnek számít. A Fővárosi Állat- és Növénykertben hatodik éve foglalkoznak a Dél-Amerikában őshonos, veszélyeztetett állatfajnak számító óriásvidrákkal.

Nyitókép: Facebook/Fővárosi Állat- és Növénykert
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018