eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

A "harmadik kezünket" is meg kell mosni - mobiltisztítás járvány idején

Akár tízszer annyi kórokozó is tanyázhat legfontosabb személyes tárgyunkon, mint egy vécéülőkén, de ebbe bele sem gondoltunk - eddig.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az alapos kézmosás a koronavírus-járvány legfontosabb "fékberendezése".

Ezzel természetesen együtt jár az is, hogy tisztán kell tartani azt a tárgyat, amit nagy valószínűséggel a legtöbbet fogunk meg: a mobiltelefont. Ezt viszont nem tarthatjuk a csap alá, nem nyomhatunk rá kézfertőtlenítőt, legfeljebb a törülközővel nem ártunk neki.

A mobiltelefonok felületén - mint erre az Arizonai Egyetem kutatása is kitér - akár tízszer annyi baktérium is tanyázhat, mint egy vécéülőkén, a folyamatos érintés miatt.

A tanulmány - amelyet a 24.hu is szemlézett - azt vizsgálta, hogy mennyi ideig képes túlélni a koronavírus a különböző felületeken. Úgy találták, a kórokozó akár több napig is megmaradhat a levegőben, a réz, a karton, a műanyag, a rozsdamentes acél és az üveg felületeken.

Rengeteg anyaggal és eszközzel kárt lehet tenni egy mobilban, de egy - illetve kettő - törlőkendő, illetve némi szappan elegendő lehet a mobiltelefon tisztítására is, de aeroszol, fehérítő és dörzsölő hatású tisztítószer tilos, a kijelző védelmében.

Léteznek a világhálón különböző videók is arról, hogy érdemes pucolni kvázi legfontosabb személyes tárgyunkat, íme a Mashable változata:

A lépések:

  1. kapcsoljuk ki a készüléket
  2. húzzuk ki a falból, le a fülhallgatóról
  3. összekeverni kevés vizet és szappant
  4. az egyik kendőt áztassuk el, majd csavarjuk ki
  5. töröljük át a mobilt, de ne áztassuk el
  6. a tiszta kendővel töröljük szárazra!

A The Washington Post videójából egy csomó ellenjavallat is kiderül, le sem kell fordítani, mit ne csináljunk.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×