INFORÁDIÓ
2021. június 25. péntek
Vilmos

outdoor

programajánló

kirándulás

Vétek lenne kihagyni a megnyúzott nemlétező katona forrását

Vétek lenne kihagyni a megnyúzott nemlétező katona forrását

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Egykori bauxitbánya, Horthyék kunyhója, és két forrás, amik közül az egyiket Szűz Mária anyjáról, a másikat pedig egy nem létező katonáról nevezték el. Szép helyek Magyarországon, ahol eltölthetik a hétvégét, ha elfogadják Herczeg Zsolt most következő ajánlatait. Tippek következnek túrázóknak.

A kéktúrázok a Fejér megyei Csákváron kezdhetik a napot. Az Esterházy-kastély után a Haraszt-hegyi tanösvény és a Báracházi-barlang várja önöket. Menjenek föl a Gém-hegyre, nézzék meg a bauxitbányákat, járják be a földtani tanösvényt, utána pedig az Anger-rét érintésével eljuthatnak Gántra. Ezen a helyen 1926-tól 1962-ig Európa leggazdagabb bauxitbányája működött.

Ha nem vágynak szintemelkedésre, a kék sáv követésére igen, akkor az Alföldi Kéktúra Körösladány és Vésztő közötti szakaszának teljesítése javasolt. A környék különleges látnivalója Mágor-pusztán a Csolt nemzetség 11. századi monostorának maradványa. A Budai-hegységben Biatorbágyról indíthatnak egy szép körtúrát Szily kápolna–Nyakaskő–Dobogó-hegy–Kő-orr-útvonalon.

A Visegrádi-hegységben Pilisszentlászlóról lehet bebarangolni a Bánya-hegy–Spartacus-ösvény–Jenő-kunyhó–Kis-Pap-hegy–Szarvas-zug–Lepence-patak mentén vezető ösvényt. A Jenő-kunyhó egyébként Horthy Miklós vadászkunyhója volt, de a nevét a kormányzó öccséről kapta. A Bükk nyugati határán Bélapátfalváról Szarvaskőre érdemes elgyalogolni. Útközben megnézheti a Ciszterci Apátság templomát és a Gilitka-kápolnát. Az utóbbi híres búcsújáró hely, mert a legenda szerint egyszer ott megjelent Szent Anna, Szűz Mária édesanyja. Szarvaskőn is jó eltölteni egy kis időt, mert ez Magyarország egyik leszbb fekvésű települése.

Vas megyében Velemből indulva a Kőszegi-hegységet fedezhetik fel. Az Írottkő–Hörmann-forrás–Szent Vid-útvonal a javasolt. A Hörmann-forrás a Kőszegi-hegység legmagasabban fekvő forrása, 713 méteren ered. A nevét egy Hörmann Mihály nevű katonáról kapta, akit a 16. században ezen a helyen élve megnyúztak a törökök, a legenda legalábbis így tartja. De a történészek szerint ilyen nevű ember nem létezett.

Ha a mondákban nem is, az időjárásjelentésben azért bízhatnak: „A következő napokban folytatódik a sok évi átlagnál enyhébb idő. Emellett csapadék is több hullámban érkezhet” – tájékoztatott az Országos Meteorológiai Szolgálattól Kuntár Roland meteorológus.

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén

Most rendezik meg egyebek mellett a Tavaszi Ébredés – 25-öt, a Göcsej Galoppot, a MOMO 20-at, a WadkanZ Trail Tavaszt, a Futapest – Budakalászt, a Börzsönyi Télbúcsúztató Teljesítménytúrát, a LeFaGySz Palóc 2020-at, valamint a Dunán-innen Dunán-túlt és az Érintsük Budaörsöt elnevezésű programokat. Ezekről a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján tájékozódhatnak.

Nyitókép: Pexels.com

Kapcsolódó hang

200228 BEL1 1240 Outdoor-programajánló - öf HZS
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018