eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A kínai Országos Vírusos Betegségkezelési és –megelőzési Intézet (IVDC) által közreadott,  transzmissziós elektronmikroszkóppal készített kép a C-F13-nCoV nevű új, Vuhanban azonosított koronavírusról.
Nyitókép: Forrás: MTI/EPA/IVDC

Ez a rák az ember legnagyobb ellensége - az ember tenyésztette ki

Pajkos Gábor, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság elnöke szerint bár az emlőrák a leggyakoribb a nőknél, de nem ebbe a típusba halnak bele a legtöbben.

Körülbelül felével, hatmillióról kilencmillióra nőtt 1990-től 2015-ig a rákos megbetegedésekben elhunytak száma a világon - mondta Pajkos Gábor, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság elnöke.

A szakember szerint ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy az említett időszakban a Föld népessége megduplázódott.

A rák előfordulása és a betegséghez köthető halálozás sem egyforma. Európában a nők körében például az emlőrák a vezető daganatos megbetegedés, de a legtöbb rákhoz köthető halálesetet már nem az emlőrák okozza - fűzte hozzá.

Pajkos Gábor elsőszámú közellenségnek a tüdőrákot nevezte, megjegyezve, kialakulásának hátterében főként a dohányzás áll, vagyis egy olyan tényező, ami az adott emberen múlik.

A veleszületett tényezők miatt kialakuló rák aránya kevesebb mint 10 százalék, míg a daganatos megbetegedések mintegy 40 százaléka megelőzhető lenne - hangsúlyozta a társaság elnöke.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×