eur:
394.47
usd:
370.38
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Laszczowka, 2018. február 23.Felgyógyult rétisast (Haliaeetus albicilla) engednek szabadon a délkelet-lengyelországi Laszczowka határában 2018. február 23-án. A korábban vélhetően oszló döghústól megbetegedett vadállatot egy hasonlóképp járt fajtársával együtt a Tomaszów Lubelski erdőfelügyelőség munkatársai vették gondjaikba. (MTI/EPA/Wojciech Pacewicz)
Nyitókép: MTI/EPA/Wojciech Pacewicz

Lefotózták, ahogy megműti az állatorvos a repülő óriást Dunaföldváron

Vadászatra már nem lesz képes a sérült szárnyú rétisas, de a Hortobágyi Madárkórházban a szakemberek reményei szerint esélye lesz párba állni és utódokat nevelni.

Nagy Tibor természetvédelmi őrt március 22-én 9 órakor értesítették, hogy Sárszentlőrinc közelében sérült rétisast találtak. A szakember a helyszínre érkezve a madarat egy mezőgazdasági táblában találta meg, törött szárnnyal - tájékoztatott a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága.

Nagy Tibornak rövid kergetőzés után sikerült befognia a legyengült állatot és Dunaföldvárra szállította, ahol Túri Árpád állatorvos vette kezelésbe.

A madár felkarcsontja nyílt törést szenvedett és mivel a sérüléstől a befogásig vélhetően hosszabb idő telt el, a nyílt seb környékén a szövetek elhalása is megindult. Emiatt a felkarcsontból mindkét oldalon ki kellet vágni az elhalt részeket, alaposan kitisztítani a lágy szöveteket és csak ezután lehetett a csontot összeilleszteni és a sebet lezárni.

A műtét után a madár állapota hamar stabilizálódott, azonban a sérülés jellege miatt az egyik szárnya a gyógyulás után is rövidebb lesz, így szabad életre, vadászatra várhatóan már nem lesz képes.

Ezért végleges elhelyezéséről és további gondozásáról gondoskodni kellett. A lehetőségek feltérképezése után a legjobb választás az volt, hogy Déri János a Hortobágyi Madárkórházba szállította, ahol esélye lehet akár párba állni és utódokat nevelni is.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×