INFORÁDIÓ
2021. február 25. csütörtök
Géza

rétisas

duna-dráva nemzeti park

állatorvos

Laszczowka, 2018. február 23.Felgyógyult rétisast (Haliaeetus albicilla) engednek szabadon a délkelet-lengyelországi Laszczowka határában 2018. február 23-án. A korábban vélhetően oszló döghústól megbetegedett vadállatot egy hasonlóképp járt fajtársával együtt a Tomaszów Lubelski erdőfelügyelőség munkatársai vették gondjaikba. (MTI/EPA/Wojciech Pacewicz)

Lefotózták, ahogy megműti az állatorvos a repülő óriást Dunaföldváron

Infostart

Vadászatra már nem lesz képes a sérült szárnyú rétisas, de a Hortobágyi Madárkórházban a szakemberek reményei szerint esélye lesz párba állni és utódokat nevelni.

Nagy Tibor természetvédelmi őrt március 22-én 9 órakor értesítették, hogy Sárszentlőrinc közelében sérült rétisast találtak. A szakember a helyszínre érkezve a madarat egy mezőgazdasági táblában találta meg, törött szárnnyal - tájékoztatott a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága.

Nagy Tibornak rövid kergetőzés után sikerült befognia a legyengült állatot és Dunaföldvárra szállította, ahol Túri Árpád állatorvos vette kezelésbe.

A madár felkarcsontja nyílt törést szenvedett és mivel a sérüléstől a befogásig vélhetően hosszabb idő telt el, a nyílt seb környékén a szövetek elhalása is megindult. Emiatt a felkarcsontból mindkét oldalon ki kellet vágni az elhalt részeket, alaposan kitisztítani a lágy szöveteket és csak ezután lehetett a csontot összeilleszteni és a sebet lezárni.

A műtét után a madár állapota hamar stabilizálódott, azonban a sérülés jellege miatt az egyik szárnya a gyógyulás után is rövidebb lesz, így szabad életre, vadászatra várhatóan már nem lesz képes.

Ezért végleges elhelyezéséről és további gondozásáról gondoskodni kellett. A lehetőségek feltérképezése után a legjobb választás az volt, hogy Déri János a Hortobágyi Madárkórházba szállította, ahol esélye lehet akár párba állni és utódokat nevelni is.

Nyitókép: MTI/EPA/Wojciech Pacewicz
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018