eur:
395.42
usd:
364.53
bux:
65618.14
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Már most megérezte a bajt a Netflix

Jelentős piaci átrendeződéshez vezet a tartalomszolgáltatásban az idén nyélbe ütött két amerikai óriásfúzió. Az egyértelmű vesztes a most piacvezető streamer, a Netflix lesz.

A Walt Disney 71,3 milliárd dollárért jut hozzá a 21st Century Fox televíziós és filmgyártó üzletágához, a Comcast kábeltévé-társaság pedig 39 milliárd dollárt fizet a brit Sky fizetős tévécsatorna többségi tulajdonának megszerzéséért - mindkét idei óriásügylet sínen van, s akár az év végéig lezárulhat. Ezzel veszélyes méreteket ölthet a médiatartalom koncentrációja - elemzett a Világgazdaság.

Az Ampere Analysis kimutatása szerint globálisan minden ötödik médiatartalom-előállításra költött dollárt e két konglomerátum kasszájából fizetik ki. Sőt, Amerikában 40 százalékos lesz a két médiatársaság részaránya.

A Disney–Fox az idén tartalom-előállításra és -vásárlásra 22, míg a Comcast–Sky 21 milliárd dollárt adott ki.

Ketten együtt többet költenek az amerikai piacon, mint az őket követő tíz versenytárs együttvéve, pedig köztük van a streamszolgáltatás jelenlegi királya, a Netflix és az e-kereskedelem mellett a médiapiacon is egyre aktívabb Amazon.

A Netflix internetes videószolgáltatásával 2008 óta gyakorlatilag egyedül volt porondon,

akik akkor bizalmat szavaztak a részvénynek, százszoros haszonnal szállhattak ki júliusban. Ennek a kivételezett helyzetnek azonban a Disney+ néven induló streamcsatorna indulásával vége lesz. A Walt Disney ugyanis „hazaviszi” a filmjeit, így ha valaki mondjuk a Csillagok háborújára vagy Mickey egér kalandjaira kíváncsi, annak elő kell fizetnie a Disney+ csatornára. S ha a kínálat a Fox termékeivel is kiegészül, akkor lesz igazán félnivalója a Netflixnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×