eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

Hány egészséges évre számíthatunk?

A magyarok átlagosan mindössze 66,8 egészségügyi szempontból többé-kevésbé zavartalan évre számíthatnak.

A szomszédos országok közül csak Romániában és Ukrajnában rosszabb a helyzet, ahol csupán 66,6, illetve 64 a születéskor várható egészséges évek száma – írja a Qubit. Komoly eltérés van a nemek között: Magyarországon a férfiak mindössze 64,1, a nők 69,5 egészségben eltöltött évre számíthatnak.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO most közzétett számításai szerint az egészségben eltöltött évek száma évről évre enyhén növekszik a világ szinte összes országában. Ugyanakkor

még mindig nagyon messze járunk nyugati szomszédunktól, Ausztriától, ahol a lakosság átlagosan 72,4 éves korukig jól tartja magát.

Világszinten a Közép-Afrikai Köztársaságban a legrosszabb a helyzet, ahol mindössze 44,9 többé-kevésbé zavartalan évet jósolnak az embereknek, a nemek közötti eltérés sem jelentős, a férfiak 43,9, a nők 45,9 egészséges évre számíthatnak. Nem sokkal jobb a helyzet Zimbabwéban vagy Zambiában sem: az előbbiben átlagosan 54,4, az utóbbian pedig 54,3 fizikailag fitt évet jósol a felmérés.

A listát Japán vezeti, ott 74,8 egészségben eltöltött évre számíthatnak az emberek. A második helyezett Svájc, ahol 73,5, illetve Franciaország, ahol 73,4 évet prognosztizál a WHO felmérése. Az USA lakói némi meglepetésre csak 68,5 egészséges évre számíthatnak.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×