eur:
395.76
usd:
372.46
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Hajmeresztő manőver egy hegyi mentés során - videó

Hajmeresztő mutatvánnyal hoztak le egy férfit és egy komplett mentőcsapatot az amerikai Oregon állam egyik hegyéről. A szokatlan manőverre több nehezítő körülmény miatt volt szükség.

A Mount Hood a Cascade-hegység legmagasabb pontja Oregon államban, a 3429 méter magas csúcsra rendszeresen járnak hegymászók. A napokban egy 27 éves texasi férfi hívása futott be a helyi elsősegélyszolgálathoz, aki azt mondta, öngyilkossági szándékkal ment fel a hegyre, egy csomó gyógyszert akart bevenni, ám meggondolta magát, viszont már nem tud lejönni. A rendőrség visszahívta a számot, de senki sem vette fel.

A férfit egy hatfős mentőegység találta meg másnap, de időközben olyan meleg lett, hogy olvadásnak indult a hegycsúcson a hó, ezért nem tudtak biztonságban lejönni.

A mentőegységek Black Hawk helikopterei nem tudtak volna megbirkózni a ritka levegővel, a magassággal és a meleggel, ezért vetették be az oregoni légiezred CH-47D Chinook tandem-rotorelrendezésű kéthajtóműves nehéz szállítóhelikopterét. Ennek a járműnek sem teljesen otthonos sem a terep, sem a magasság, de a pilóták bravúrosan végrehajtották a feladatot.

Először egy, a jeges felszínhez közeli csúcson próbáltak leszállni a hatalmas járművel, de nem jártak sikerrel. Ezután döntöttek úgy, hogy - egy többnyire Afganisztán hegyvidékein használt manőverrel - a helikopter farát "odaszögezik" a havas hegyoldalhoz.

A szinte lebegő jármű lenyitott rakteréből először a mentőegységek tagjai kúsztak ki négykézláb, biztonságba kísérték a hegy fogságába esett férfit, majd beszálltak a mentőcsapat tagjai is.

"Szürreális volt az egész, de el kellett hinnünk, hogy a pilóta tudja, mit csinál"

- mondta a mentésben részt vevő egyik férfi. A helikopter végül egy lendületes emelkedéssel eltávolodott a hegyoldaltól és később biztonságosan leszállt a bajba jutottakkal.

Ha segítségre van szüksége
Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenes 116-123 telefonszámot, akár mobiltelefonról is!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×