INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 25. péntek
Eufrozina, Kende

magyar áru

növényvédő

biztonság

Kiderült, mennyi növényvédő szer van a magyar gyümölcsökben

Kiderült, mennyi növényvédő szer van a magyar gyümölcsökben

Infostart

A magyar zöldségek és gyümölcsök biztonsággal fogyaszthatók, nem kell félniük a hazai vásárlóknak a növényvédő szerektől. Az unión kívüli országokból érkező termékekkel azonban nem árt óvatosnak lenni, a bizonytalan eredet miatt sokszor nem lehet tudni, hogy milyen vegyszerrel kezelték őket.

Biztonsággal fogyaszthatók a hazai termelésből származó zöldségek és gyümölcsök, a vásárlóknak nem kell növényvédőszer-maradványoktól tartaniuk – derült ki a Laboratórium.hu elemzéséből, amit a Magyar Idők idézett.

Suszter Gabriella, a növényvédő szereket is vizsgáló Wessling Hungary Kft. független laboratórium munkatársa elmondta a szakportálnak: a korábbi vizsgálatok eredményei mind arra mutattak rá, hogy a magyar piacon kapható zöldségek és gyümölcsök mintegy fele egyáltalán nem tartalmaz kimutatható szermaradékot,

a határérték feletti mennyiség pedig csak a vizsgált termékek közel egy százalékban volt mérhető.

Bár az Európai Unió más országaiból származó termékek általában biztonságosnak tekinthetők, egy franciaországi felmérés szerint a gyümölcsöknek 73, a zöldségeknek pedig 41 százaléka tartalmazott valamilyen növényvédő szert. Pánikra azonban nincs ok, ugyanis

a gyümölcsminták mindössze 2,7 százalékánál és a zöldségek 3,5 százalékánál mértek határérték feletti értéket

a szakemberek, ami nem jelent komoly egészségügyi veszélyt.

Az EU-n kívülről érkező árukkal azonban nem árt vigyázni, hiszen a gyümölcsök esetében sokszor bizonytalan a származási hely, így nem lehet tudni, hogy milyen növényvédő szereket alkalmaztak a termelés során a gazdálkodók. Déligyümölcsöket ezért csak megbízható helyen érdemes vásárolni, egy aluljáróban kínált áru eredetét például általában nem egyszerű kideríteni.

Mivel a növényvédő szerek jelentős része a növények héján, felületén található, egy alapos mosással eltávolítható róla.

Nyitókép: Pexels
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018