Biztonsággal fogyaszthatók a hazai termelésből származó zöldségek és gyümölcsök, a vásárlóknak nem kell növényvédőszer-maradványoktól tartaniuk – derült ki a Laboratórium.hu elemzéséből, amit a Magyar Idők idézett.
Suszter Gabriella, a növényvédő szereket is vizsgáló Wessling Hungary Kft. független laboratórium munkatársa elmondta a szakportálnak: a korábbi vizsgálatok eredményei mind arra mutattak rá, hogy a magyar piacon kapható zöldségek és gyümölcsök mintegy fele egyáltalán nem tartalmaz kimutatható szermaradékot,
a határérték feletti mennyiség pedig csak a vizsgált termékek közel egy százalékban volt mérhető.
Bár az Európai Unió más országaiból származó termékek általában biztonságosnak tekinthetők, egy franciaországi felmérés szerint a gyümölcsöknek 73, a zöldségeknek pedig 41 százaléka tartalmazott valamilyen növényvédő szert. Pánikra azonban nincs ok, ugyanis
a gyümölcsminták mindössze 2,7 százalékánál és a zöldségek 3,5 százalékánál mértek határérték feletti értéket
a szakemberek, ami nem jelent komoly egészségügyi veszélyt.
Az EU-n kívülről érkező árukkal azonban nem árt vigyázni, hiszen a gyümölcsök esetében sokszor bizonytalan a származási hely, így nem lehet tudni, hogy milyen növényvédő szereket alkalmaztak a termelés során a gazdálkodók. Déligyümölcsöket ezért csak megbízható helyen érdemes vásárolni, egy aluljáróban kínált áru eredetét például általában nem egyszerű kideríteni.
Mivel a növényvédő szerek jelentős része a növények héján, felületén található, egy alapos mosással eltávolítható róla.