eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Elhunyt a divatszakma egy legendás alakja

Kilencvenegy évesen elhunyt Hubert de Givenchy, a divatszakma legendás alakja, a Givenchy divatház és márka alapítója, akinek a világhírű filmcsillag, Audrey Hepburn volt a múzsája.

A divatcézárt szombaton álmában érte a halál. Erről egy kollégája, Philippe Venet divattervező tájékoztatta az AFP hírügynökséget. A közlemény szerint Hubert de Givenchyt unokaöccsei és unokahúgai, valamint gyermekeik gyászolják.

Audrey Hepburn egyebek mellett a Sabrina, a Hogyan lopjunk egymilliót? és az Álom luxuskivitelben című filmjeiben is Givenchy ruháit viselte. Divatháza vásárlói közé tartoztak a Kennedy család tagjai is.

Venet közleménye szerint a divatóriástól a legszűkebb családi körben vesznek búcsút.

Az 1952-ben tartott első bemutatójától 1995-ig, divatházától való távozásáig tartó több mint négy évtizedben öltözékeinek eleganciájával emelkedett ki a divat világából, egyik leghíresebb "találmánya" a kis fekete ruha, amit Audrey Hepburn viselt az Álom luxuskivitelben című filmben.

"Az 1950-es évektől kezdve a világhírnévig tartó útján Givenchy különleges helyet biztosított a márkájának a párizsi divatházak között. A földi érő luxusestélyiktől a nappali viseletekig a divatcézárnak sikerült ötvöznie az innovatív szellemet és időtlenséggel" - fogalmazott Bernard Arnault, az LVMH csoport egyik vezetője. A csoport 1988-ban vásárolta meg a Givenchy divatházat.

Alapítójáról közleményben emlékezett meg a Givenchy divatház is.

"A francia luxusdivat világának több mint fél évszázadon át megkerülhetetlen alakja, a párizsi elegancia szimbóluma volt. Hatása a mai napig érezhető, elképzelései a divatról nem évültek el. Életműve ma ugyanolyan érvényű, mint a korábbi évtizedekben volt" - áll a közleményben.

Hubert de Givenchy munkájának tavaly nagy szabású kiállítást szenteltek Párizsban és az észak-franciaországi Calais-ben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×