INFORÁDIÓ 
2020. július 15. szerda
Henrik, Roland

óraátállítás

gyerekek

nyűgösség

energiatakarékosság

infarktus

alvás

bioritmus

Ezekre figyeljen oda ma

Ezekre figyeljen oda ma

InfoRádió

Itt az óraátállítás: vasárnap éjjel elveszítettünk egy órát.

Ma volt a tavaszi óraátállítás, hivatalosan éjjel kettőkor kellett háromra állítani az időmérő eszközöket. 

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Póta György szerint a gyermekek szervezetét nem viseli meg az átállás, de fáradság, nyűgösség jelentkezhet náluk. A gyerekek szervezete nem foglalkozik az óraátállítással, hanem tartja a saját biológiai óráját, ezért nem lehet minden zökkenő nélkül az új idő szerint kelteni, fektetni a gyerekeket. Részletek és jó tanácsok itt.

A tavaszi óraátállítás felborítja a szervezetünk bioritmusát, ami miatt a kortizol és más hormonok termelése is megváltozik. Ennek hatására jóval fáradékonyabbak leszünk, és csökken a reakcióképességünk, az antistressz-hormon szintjének változása miatt pedig jóval ingerlékenyebbek lehetünk főleg a hétvége utáni két-három napban – mondta az InfoRádióban Torzsa Péter háziorvos, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének docense. Elmondta: az óraátállítás utáni hétfőn és kedden körülbelül 10 százalékkal emelkedik az infarktusok előfordulása.

Kialvatlanságot is okozhat az óraátállítás - mondta az InfoRádió érdeklődésére a Budapesti Alvásközpont vezetője. G. Németh György szerint a kialvatlanság ma már népbetegségnek számít és oly sokakat érint, hogy Az Alvásorvosok Szövetsége egyenesen globális járványról beszél. Az átállási időszakok utáni 24 órában megnő a közlekedési balesetek száma, és megnő a kórházakban segítséget kérők száma. Kiemelte: személyenként eltér, hogy kinek mennyi idő kell ahhoz, hogy a szervezete hozzászokjon a változáshoz.

Az évek előrehaladtával és a technikai fejlődés következtében sem csökken az óraátállítással megtakarított energia mennyisége - mondta az InfoRádióban a hétvégi óraigazítás kapcsán a MAVIR szóvivője. Berczelly Réka szerint ezzel a megoldással 4-5 milliárd forint takarítható meg, és az el nem használt energia a környezetterhelést is csökkenti. Ezzel egy közepes magyar város teljes éves fogyasztását nem használjuk fel, és így azt nem is kell megtermelni.

Figyeljen, aki vonatozik: több nemzetközi és belföldi vonatot is érint a vasárnap kezdődő nyári időszámítás, amikor az órákat hajnali kettőkor háromra kell állítani.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018