eur:
391.19
usd:
359.56
bux:
72838.57
2024. július 19. péntek Emília
Ezekre figyeljen oda ma

Ezekre figyeljen oda ma

Itt az óraátállítás: vasárnap éjjel elveszítettünk egy órát.

Ma volt a tavaszi óraátállítás, hivatalosan éjjel kettőkor kellett háromra állítani az időmérő eszközöket. 

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Póta György szerint a gyermekek szervezetét nem viseli meg az átállás, de fáradság, nyűgösség jelentkezhet náluk. A gyerekek szervezete nem foglalkozik az óraátállítással, hanem tartja a saját biológiai óráját, ezért nem lehet minden zökkenő nélkül az új idő szerint kelteni, fektetni a gyerekeket. Részletek és jó tanácsok itt.

A tavaszi óraátállítás felborítja a szervezetünk bioritmusát, ami miatt a kortizol és más hormonok termelése is megváltozik. Ennek hatására jóval fáradékonyabbak leszünk, és csökken a reakcióképességünk, az antistressz-hormon szintjének változása miatt pedig jóval ingerlékenyebbek lehetünk főleg a hétvége utáni két-három napban – mondta az InfoRádióban Torzsa Péter háziorvos, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének docense. Elmondta: az óraátállítás utáni hétfőn és kedden körülbelül 10 százalékkal emelkedik az infarktusok előfordulása.

Kialvatlanságot is okozhat az óraátállítás - mondta az InfoRádió érdeklődésére a Budapesti Alvásközpont vezetője. G. Németh György szerint a kialvatlanság ma már népbetegségnek számít és oly sokakat érint, hogy Az Alvásorvosok Szövetsége egyenesen globális járványról beszél. Az átállási időszakok utáni 24 órában megnő a közlekedési balesetek száma, és megnő a kórházakban segítséget kérők száma. Kiemelte: személyenként eltér, hogy kinek mennyi idő kell ahhoz, hogy a szervezete hozzászokjon a változáshoz.

Az évek előrehaladtával és a technikai fejlődés következtében sem csökken az óraátállítással megtakarított energia mennyisége - mondta az InfoRádióban a hétvégi óraigazítás kapcsán a MAVIR szóvivője. Berczelly Réka szerint ezzel a megoldással 4-5 milliárd forint takarítható meg, és az el nem használt energia a környezetterhelést is csökkenti. Ezzel egy közepes magyar város teljes éves fogyasztását nem használjuk fel, és így azt nem is kell megtermelni.

Figyeljen, aki vonatozik: több nemzetközi és belföldi vonatot is érint a vasárnap kezdődő nyári időszámítás, amikor az órákat hajnali kettőkor háromra kell állítani.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: nem úgy megy, hogy megkérjük az orosz vagy az ukrán elnököt, hogy ne bombázzon

A miniszterelnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte akár az év végére "többségbe kerülhet" a Patrióták Európáért pártcsalád, az EP jelenleg harmadik legnagyobb frakcióját adó tömörülés. A béke szerinte nem úgy érhető el, hogy az orosz vagy az ukrán elnököt megkérjük, hogy ne bombázzon.
VIDEÓ
A fél világot megrengette a Microsoft problémája: légitársaságok, bankok, tőzsdék működésében is zavarok vannak

A fél világot megrengette a Microsoft problémája: légitársaságok, bankok, tőzsdék működésében is zavarok vannak

Pénteken egy globális informatikai probléma több iparágban komoly fennakadásokat okozott, több légitársaság leállította járatait, de amelyek nem, ott is késések, fennakadások jelentkeztek, egyes műsorszolgáltatók leálltak, a banki szolgáltatásoktól az egészségügyig világszerte rendszerproblémák léptek fel, az informatikai hiba a ferihegyi repülőtér működését is érinti. A Crowdstrike kiberbiztonsági cég Falcon Sensor nevű szoftvere a Microsoft Windows összeomlását okozza, a probléma elhárításán folyamatosan dolgoznak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×