eur:
393.49
usd:
368.34
bux:
65994.41
2024. április 24. szerda György

A szél elcsendesedik, de több jó hírünk nincs

Szerdára virradó éjjel a Kárpát-medencét hidegfront éri el, amely többfelé okoz csapadékot, és mögötte jelentősen visszaesik a hőmérséklet - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Nyugat felől megvastagszik a felhőzet, éjszaka már mindenütt beborul az ég, legkésőbb a keleti, délkeleti határvidéken. Szerdán nyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet. A Tiszántúlon még késő délután is sok lesz a felhő, másutt gomolyfelhős, napos idő várható. Kedd estig számottevő csapadék nem valószínű; estétől először északon, majd a Kisalföldön, éjszaka pedig már másutt is egyre többfelé elered az eső. Szerdán a csapadékzóna kelet felé távozik, délután a Tiszántúlon is megszűnik a kiterjedt csapadék, már csak néhol lehet futó zápor, az Alpokalján zivatar sem kizárt.

A kedden még nagy területen viharos délnyugati szél éjszaka egyre több helyen északnyugatira fordul, és mérséklődik. Szerdán már inkább csak a Dunántúl északi részén lehet egy-egy viharos erejű széllökés, majd estétől ott is mérséklődik a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 9 Celsius-fok között alakul, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 8 és 13 fok között várható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A globális szén-dioxid-kibocsátás tavaly rekordszintre emelkedett, 1,4 százalékkal meghaladva a 2019-es, Covid előtti szintet, amelyet jellemzően a háztartások energiafelhasználása, a közlekedés, a nemzetközi légi közlekedés és hajózás okoz, de olyan iparágaknak is szerepe van benne, mint a műtrágya-, acélgyártás, olajfinomítás, vagy éppen a cementipar. Ugyanakkor azt kevesen tudják, hogy utóbbi szektor az elmúlt évtizedekben olyan átalakuláson megy keresztül, aminek következtében ma már globális trend a gyártás során a szén és egyéb fosszilis anyagok helyett az alternatív tüzelőanyagok használata, és még idén polcokra kerülnek a minimum 30 százalékkal kevesebb CO2 kibocsátással készült cement készítmények. Norvégiában pedig üzembe helyezik az első olyan CCS (Carbon Capture and Storage) technológiával működő cementgyárat, ahonnan zéró kibocsátású termékek kerülnek majd ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×