eur:
393.82
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Megint brutálisan sok áldozatot szed a heroin

Több mint négyszeresére emelkedett a herointúladagolás miatti halálozások száma az Egyesült Államokban 2010 és 2015 között.

A hatóságok pénteki közlése szerint ez a drog árának csökkenésével és erejének növekedésével függ össze.

2015-ben 12 989-en haltak meg a heroin túladagolása miatt, míg öt évvel korábban 3036-an - közölte az amerikai egészségügyi statisztikai hivatal.

A halált okozó drogtúladagolásos esetek 8 százaléka volt a heroin számlájára írható, 2015-re ez az arány 25 százalékra emelkedett - olvasható az atlantai központú intézmény tanulmányában.

A központ kutatása a halotti anyakönyvi kivonatok adatain alapult és nem vizsgáltak egyéb tényezőket. Az amerikai járványügyi központ (CDC) 2015-ös tanulmánya szerint azonban valószínűleg egyre több ember kezdte használni a szert a heroin csökkenő ára és növekvő tisztasága miatt.

Szakértők szerint összefüggés van a heroinhasználat és a vényköteles opioid fájdalomcsillapítók terjedése között. Opioidnak nevezik mindazokat a természetes, félszintetikus és szintetikus vegyületeket, amelyek a morfinhoz hasonlóan a szervezet opioid receptorain hatnak.

Csökkenő ára miatt a heroin akár a felírt gyógyszerek tizedébe is kerülhet - mondta Rich Hamburg, a Trust for America's Health nonprofit szervezet alelnöke.

"Negyvenszer nagyobb eséllyel kezd heroint használni az, aki opioid fájdalomcsillapítókkal kezdett" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×