eur:
392.15
usd:
366.29
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Meghalt a Pac-Man atyja

Elhunyt Nakamura Maszaja, a japán videojáték-gyártás úttörője, akit a világ legsikeresebb pénzbedobós videojátéka, a Pac-Man atyjának tartanak.

A Bandai Namco Holdings hétfői közleménye szerint a mindent felfaló sárga fejecske atyja január 22-én, 91 évesen hunyt el. Szűk családi körben temették el, de terveznek egy nyilvános búcsúztatást is. A család kérésére nem közölnek részleteket halála körülményeiről.

Nakamura 1955-ben alapította cégét, amely kezdetben csak két játék falovat működtetett egy áruház tetején. Ebből fejlődött ki a Namco videojátékgyár, amely elterjesztette a játékautomata-termeket és a vidámparkokat. A cég 2005-ben egyesült a Bandai játékgyártó óriással.

A Namco vezetőjeként Nakamura Maszaja dobta piacra 1980-ban az Ivatani Toru tervezte Pac-Man videojátékot, amelyet eleinte csak a pénzbedobós játékautomatákon lehetett játszani, később más platformokon is.

A játék egy labirintusban játszódik, amelyben egy kis sárga fejet kell irányítani. A cél az, hogy a pontokat megegye, és elkerülje ellenségeit, a négy szellemet, amelyek el akarják kapni. A figurát állítólag egy olyan pizza ihlette, amelyből kivágtak egy szeletet.

A videojáték átütő siker lett, igazi klasszikussá vált. Becslések szerint több mint 10 milliárdszor játszották. A Guinness Világrekordok 2005-ben a világ legsikeresebb, pénzbedobós játékautomatában játszott videojátékává nyilvánította.

Nakamura a Namco és a Bandai összeolvadása után főtanácsadóként segítette a konglomerátumot. Kedvenc mondása az volt, hogy cége változatos és teljes körű szórakoztatást nyújt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×