eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Jó is meg nem is - Így kell helyesen antibiotikumot szedni!

Csak indokolt esetben és célirányosan alkalmazhatóak az antibiotikumok - hívta fel a figyelmet az Magyar Infektológus Társaság főtitkára az InfoRádióban. Az orvosok a legtöbb esetben pontosan tudják azt, hogy milyen baktérium okoz egy-egy megbetegedést, ezért eleve célzott kezelést alkalmaznak.

„Az antibiotikumok kezdetben nagyon jó hatásfokkal gyógyítottak szinte mindenféle bakteriális fertőző betegséget, de aztán lassan kiderült, hogy a baktériumok egy része természetes ellenállással rendelkezik rájuk. Az érzékeny törzsek kipusztulnak, az ellenállóak pedig teret nyernek és el tudnak szaporodni, így alakulnak ki a rezisztens törzsek” - magyarázta Schneider Ferenc.

A szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktató Kórház Infektológiai Osztályának vezető főorvosa kifejtette, minden testterületnek, szervrendszernek vannak támadói, amelyek előszeretettel okoznak ott fertőzést.

„Másfajta baktérium okozza a torokgyulladást, mint a vizeletfertőzést. Ezek különböző antibiotikumra mutatnak érzékenységet, tehát mást kell választania az orvosnak egy torokgyulladás és egy húgyúti fertőzés kezelésénél” - mondta Schneider Ferenc.

A főorvos az antibiotikum rezisztencia okát azzal magyarázta, hogy minden törzsben léteznek olyan mutánsok, amelyek eleve ellenállóak az alkalmazott antibiotikummal szemben, akkor is, ha soha nem találkoztak vele.

Az antibiotikum használatával kapcsolatosan Schneider Ferenc arra hívta fel a figyelmet, hogy azok nemcsak a fertőzést okozó kórokozóra, hanem a környezetében lévőkre is bizonyos hatással bír.

„Az embernek nincs olyan területe a testén, ahol ne lennének baktériumok, ezek azonban hozzátartoznak a normális flórához, antibiotikum alkalmazásakor megbomolhat az egyensúly. Mérlegelni kell, hogy mi a nagyobb veszély, ha nem alkalmaznak antibiotikumot, az a fertőzés elhatalmasodását és akár a beteg halálát is okozhatja” - hangsúlyozta a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktató Kórház Infektológiai Osztályának vezető főorvosa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×