eur:
393.06
usd:
366.52
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Szerdától leterít minket a hidegfront

Szerdán erős hidegfront betörésre kell számítani. A keddi 35 fokos kánikula után csütörtökön már csak 24 fok körüli hőmérsékletet jeleznek a meteorológusok. A hirtelen lehűlés és az erős fronthatás okozta tünetekről és azok megelőzéséről Torzsa Péter háziorvos, a Semmelweis Egyetem docense beszélt az InfoRádiónak.

„Hidegfront esetében figyelni kell a kismamákra, hiszen a koraszülések száma ilyenkor gyakoribb. Hasonlóképpen az idősek körében is jelentkezhetnek tünetek, ízületi fájdalmak, reumás panaszok. Gyomor-, vese- és epepanaszok is gyakrabban fordulnak elő, ha a hidegfront megérkezik” - mondta Torzsa Péter háziorvos, a Semmelweis Egyetem docense.

Hozzátette: az sem mindegy, hogy milyen állapotban fogadjuk a hidegfrontot.

„Ha legyengült az immunrendszerünk vagy stresszesebb az életmódunk, könnyebben megviselheti szervezetünket a hidegfront, hiszen ilyenkor fokozódhat az idegesség és robbanékonyság. A gépkocsivezetőknek is oda kell figyelni, hiszen a reflexeink is romolhatnak, könnyebben alakulhat ki koccanás és baleset” - hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem docense.

Torzsa Péter szerint a migrénes fejfájások inkább melegfront esetén fokozódhatnak, hidegfront esetén főleg a különböző görcsös panaszok, a gyomorfekély, gyomor-nyálkahártya gyulladás jellemző.

„Az agyvérzések száma is növekedhet, az asztmás panaszok is rosszabbodhatnak. De ha valaki esetleg szélérzékeny, abban az esetben a fejfájás is gyakrabban fordul elő. A szív-és érrendszeri panaszok is előtérbe kerülhetnek, a vérnyomásos betegeknek érdemes ellenőrizni a vérnyomásukat” - fogalmazott Torzsa Péter háziorvos.

A Semmelweis Egyetem docense kiemelte: ha valakinek tudomása van arról, hogy érzékeny a hidegfrontra, akkor fontos, hogy ezt megelőzzük.

„Lehetőség szerint végezzünk rendszeres testmozgást, hiszen ennek is stresszoldó hatása van, stimulálja az immunrendszert. Fontos az is, hogy megfelelő legyen a folyadékfogyasztásunk, hiszen ha nagy melegek után kevesebb folyadékot fogyasztottunk, ez is fokozhatja a hidegfronti hatásokat. De a masszázs, a különböző nyugtató teák is segíthetnek abban, hogy könnyebben elviseljük ezt a pár napig tartó időszakot” - mondta Torzsa Péter háziorvos, a Semmelweis Egyetem docense az InfoRádiónak.

Hozzáfűzte: ilyen fokú hőmérséklet csökkenés esetén az öltözködésre is figyelnünk kell, vigyünk magunkkal pulóvert, hiszen felső-légúti fertőzés is könnyen kialakulhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×