INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 14. péntek
Marcell

hírek

inforádió

időjárás

Szerdától leterít minket a hidegfront

InfoRádió

Szerdán erős hidegfront betörésre kell számítani. A keddi 35 fokos kánikula után csütörtökön már csak 24 fok körüli hőmérsékletet jeleznek a meteorológusok. A hirtelen lehűlés és az erős fronthatás okozta tünetekről és azok megelőzéséről Torzsa Péter háziorvos, a Semmelweis Egyetem docense beszélt az InfoRádiónak.

„Hidegfront esetében figyelni kell a kismamákra, hiszen a koraszülések száma ilyenkor gyakoribb. Hasonlóképpen az idősek körében is jelentkezhetnek tünetek, ízületi fájdalmak, reumás panaszok. Gyomor-, vese- és epepanaszok is gyakrabban fordulnak elő, ha a hidegfront megérkezik” - mondta Torzsa Péter háziorvos, a Semmelweis Egyetem docense.

Hozzátette: az sem mindegy, hogy milyen állapotban fogadjuk a hidegfrontot.

„Ha legyengült az immunrendszerünk vagy stresszesebb az életmódunk, könnyebben megviselheti szervezetünket a hidegfront, hiszen ilyenkor fokozódhat az idegesség és robbanékonyság. A gépkocsivezetőknek is oda kell figyelni, hiszen a reflexeink is romolhatnak, könnyebben alakulhat ki koccanás és baleset” - hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem docense.

Torzsa Péter szerint a migrénes fejfájások inkább melegfront esetén fokozódhatnak, hidegfront esetén főleg a különböző görcsös panaszok, a gyomorfekély, gyomor-nyálkahártya gyulladás jellemző.

„Az agyvérzések száma is növekedhet, az asztmás panaszok is rosszabbodhatnak. De ha valaki esetleg szélérzékeny, abban az esetben a fejfájás is gyakrabban fordul elő. A szív-és érrendszeri panaszok is előtérbe kerülhetnek, a vérnyomásos betegeknek érdemes ellenőrizni a vérnyomásukat” - fogalmazott Torzsa Péter háziorvos.

A Semmelweis Egyetem docense kiemelte: ha valakinek tudomása van arról, hogy érzékeny a hidegfrontra, akkor fontos, hogy ezt megelőzzük.

„Lehetőség szerint végezzünk rendszeres testmozgást, hiszen ennek is stresszoldó hatása van, stimulálja az immunrendszert. Fontos az is, hogy megfelelő legyen a folyadékfogyasztásunk, hiszen ha nagy melegek után kevesebb folyadékot fogyasztottunk, ez is fokozhatja a hidegfronti hatásokat. De a masszázs, a különböző nyugtató teák is segíthetnek abban, hogy könnyebben elviseljük ezt a pár napig tartó időszakot” - mondta Torzsa Péter háziorvos, a Semmelweis Egyetem docense az InfoRádiónak.

Hozzáfűzte: ilyen fokú hőmérséklet csökkenés esetén az öltözködésre is figyelnünk kell, vigyünk magunkkal pulóvert, hiszen felső-légúti fertőzés is könnyen kialakulhat.

Kapcsolódó hang

Szerdától leterít minket a hidegfront
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018