eur:
388.72
usd:
361.74
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Hosszú borok az év legrövidebb éjszakáján

A pincészetek és a borkedvelők idén is megünneplik az év legrövidebb éjszakáját. Az ország több borvidékén lesznek Szent Iván éji programok, most Etyek és Mád előkészületeiről lesz szó.

A furfangos szervezőknek és a naptárnak köszönhetően idén "kétszer lesz" Szent Iván éjszakája. Az eredeti ünnep, június 21. keddre esik, ezért hol a valódi nap előtti hétvégét adják Szent Ivánnak, hol a június 25-ét, hiszen éjszakai borkóstolós, koncertezős programot valóban egyedül szombatra érdemes időzíteni.

Egertől Szekszárdig, Somlótól Hegyaljáig sok helyen sok helyen borral (is) ünneplik az év legrövidebb éjszakáját. Az InfoRádió bormagazinja az etyeki és a mádi rendezvény szervezőit kereste meg. A mádiak június 18-án éjszakáznak, az Etyeki Kúria által szervezett ChardonnÉJ kóstolóra június 25-én kerül majd sor.

A két rendezvényben közös Szent Iván és a bor ünneplése, a programok azonban eltérőek. A mádiak földrajzilag szűkítenek, zeneileg és a borkóstolás szempontjából viszont szélesre tárják a kapukat.

A chardonnay-ra épített etyeki rendezvény pont fordítva működik: egyetlen szőlőfajtát magasztal, viszont ennek számos magyarországi borát felvonultatja, sőt, néhány tétel az őshazát, vagyis Franciaországot is képviseli majd. Ezért is ennyire szerethető a borkultúra, hiszen láthatjuk: ugyanaz az alkalom mennyire eltérő formában alakítható nívós közösségi programmá.

Etyek fő fajtája a chardonnay, a belőle készült borok egy-két évtizeddel ezelőtt hatalmas népszerűségnek és elismertségnek örvendtek Magyarországon. A nagy divathullám azóta átfordult, és a chardonnay szőlőfajtával valami olyasmi történt, amit leginkább az "elsőkből lesznek néha az utolsók" szólással lehet körbeírni.

Az etyekiek azonban, élen az Etyeki Kúria pincészettel, nem hűtlenek ehhez a szőlőfajtához, és Szent Iván ünnepét a chardonnay kóstolásával kapcsolják össze. A június 25-ei "ChardonnÉJ" elnevezésű rendezvényről Mérész Sándort, az Etyeki Kúria főborászát kérdezte az InfoRádió.

A mádi programról Barta Károly, a Barta Pince vezetője mondta el a részleteket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×