INFORÁDIÓ
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia

magyarország

statisztika

jelentés

Magyarország a kevésbé drogfertőzött uniós országok közé tartozik

InfoRádió / MTI

Magyarország európai összehasonlításban a drog által kevésbé fertőzött országok közé tartozik - derül ki az EU kábítószerügyi központja (EMCDDA) által kedden Lisszabonban közzétett 2016. évi kábítószer-jelentésből.

Ugyan az adatok Magyarország esetében meglehetősen régiek - többségükben 2007-ben készült felmérések alapján kerültek be a jelentésbe -, ám a legnagyobb kábítószer fogyasztókhoz, az Egyesült Királysághoz és Dániához képest elenyésző a droghasználat.

Amíg Magyarországon a becsült adatok szerint ezer emberre számítva 0,4-0,5 használó fogyasztott már ópiátot - például heroint -, ez az adat az Egyesült Királyságban 7,9-8,4. A jelentésben a törökországi (0,2-0,5 személy) a legalacsonyabb érték.

Kokainfogyasztásban a dánok a csúcstartók: közülük 10,3 százalék élt már kokainnal élete során. Magyarországon ez az érték 0,9 százalék. Leginkább a máltaiak és a norvégok tartózkodnak a kokaintól, a kokainélvezők aránya itt 0,5 százalék.

Az amfetaminszármazékok esetében szintén az Egyesült Királyság vezet 10,3 százalékkal, míg Magyarországon a népesség 1,8 százaléka élt már ezzel a szerrel. Görögország és Törökország a pozitív csúcstartó 0,1 százalékkal.

Az ecstasyt szintén az Egyesült Királyságban kedvelik a legjobban (9,2) százalék, míg Magyarország esetében ez az érték 2,4 százalék. A szert a törökök utasítják el a leginkább, csak a népesség 0,1 százaléka próbálta ki.

A legnagyobb kannabiszfogyasztó Dánia, ahol a felnőtt népesség 35,6 próbálta ki a szert, míg Magyarországon 8,5 százaléknyian. A legkevesebben Törökországban szívtak már marihuánát (0,7 százalék).

Az adatok a szakértők kutatásain, becsléseken és anonim önbevalláson alapulnak. A jelentés tartalmazza az EU 28 tagállama mellett a norvég és a török felméréseket is.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018