eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Magyarország a kevésbé drogfertőzött uniós országok közé tartozik

Magyarország európai összehasonlításban a drog által kevésbé fertőzött országok közé tartozik - derül ki az EU kábítószerügyi központja (EMCDDA) által kedden Lisszabonban közzétett 2016. évi kábítószer-jelentésből.

Ugyan az adatok Magyarország esetében meglehetősen régiek - többségükben 2007-ben készült felmérések alapján kerültek be a jelentésbe -, ám a legnagyobb kábítószer fogyasztókhoz, az Egyesült Királysághoz és Dániához képest elenyésző a droghasználat.

Amíg Magyarországon a becsült adatok szerint ezer emberre számítva 0,4-0,5 használó fogyasztott már ópiátot - például heroint -, ez az adat az Egyesült Királyságban 7,9-8,4. A jelentésben a törökországi (0,2-0,5 személy) a legalacsonyabb érték.

Kokainfogyasztásban a dánok a csúcstartók: közülük 10,3 százalék élt már kokainnal élete során. Magyarországon ez az érték 0,9 százalék. Leginkább a máltaiak és a norvégok tartózkodnak a kokaintól, a kokainélvezők aránya itt 0,5 százalék.

Az amfetaminszármazékok esetében szintén az Egyesült Királyság vezet 10,3 százalékkal, míg Magyarországon a népesség 1,8 százaléka élt már ezzel a szerrel. Görögország és Törökország a pozitív csúcstartó 0,1 százalékkal.

Az ecstasyt szintén az Egyesült Királyságban kedvelik a legjobban (9,2) százalék, míg Magyarország esetében ez az érték 2,4 százalék. A szert a törökök utasítják el a leginkább, csak a népesség 0,1 százaléka próbálta ki.

A legnagyobb kannabiszfogyasztó Dánia, ahol a felnőtt népesség 35,6 próbálta ki a szert, míg Magyarországon 8,5 százaléknyian. A legkevesebben Törökországban szívtak már marihuánát (0,7 százalék).

Az adatok a szakértők kutatásain, becsléseken és anonim önbevalláson alapulnak. A jelentés tartalmazza az EU 28 tagállama mellett a norvég és a török felméréseket is.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×