eur:
387.69
usd:
357.55
bux:
68172.79
2024. május 17. péntek Paszkál

Világítson autóval!

Áramadó villanyautót fejlesztett ki a Nissan japán autógyár: áramszünet esetén a kocsi akár 50 órán át is biztosítani tudja egy lakás áramellátását.

Az energiaforrás, illetve -raktár egy lítiumos akkumulátorsor, amelynek tárkapacitása 24 kilowattóra. Egy átlagos japán otthonnak ennyi áram két teljes napra elegendő.

A Leaf nevű autó, jövőre kerül kereskedelmi forgalomba. Elsősorban természetesen közlekedésre jó, de legfőbb extrája révén katasztrófák vagy napi csúcsfogyasztás miatti áramkimaradás esetére is ajánlott.

Egyszerűen rá kell csatlakoztatni akkumulátor-együttesét a lakás vagy ház áramelosztó paneljére. Amúgy nemcsak a kocsi láthat el villannyal egy házat, hanem egy ház is a kocsit, ha például napelemes teteje van.

Japánban a tavaszi atomerőmű-katasztrófa miatt áramszűke van, különösen a nyári légkondicionáló-használat terheli meg az áramellátó-rendszert.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×