eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Vizsgálatok, amelyeken a kismamáknak érdemes átesniük

A magzatok és az újszülöttek többféle szűrésével hatékonyan megelőzhető néhány betegség súlyosbodása - hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ Országos Gyermekegészségügyi Intézete.

A helyes táplálással, a mozgással, a szűrésekkel, a védőoltásokkal és a felvilágosítással több betegség kialakulását vagy rosszabbodását is ki lehet védeni - hangsúlyozta az ÁNTSZ Országos Gyermekegészségügyi Intézete.

A kismamáknak az összegzés szerint érdemes elkészíttetni a Down-kór kombinált teszttel történő szűrését, amelynek hatékonysága 85 százalék feletti. A veszély nem nagy, hiszen még egy 38 éves kismamánál is csak egy százalék körüli esély van erre a betegségre, a szűréssel azonban sok aggódás megspórolható.

Az újszülöttkori anyagcsereszűrésnél még a kórházban a baba sarkából vesznek vért, ezzel a kellemetlenséggel viszont 26 anyagcsere-betegségre megvizsgálják.

A teszttel évente 48-50 olyan beteget ismernek fel, akinek a problémája e nélkül súlyos fogyatékossághoz vezetne. Korai kezeléssel vagy diétával ugyanakkor teljes értékű életet élhetnek.

Bár az új előírások szerint az újszülöttek hallásszűrését kötelező elvégezni a szülészeti intézményben, a vizsgálat elvégzésére megfelelő készülék híján nincs mindenhol lehetőség.

A veleszületett halláskárosodás az újszülöttek két-három ezrelékét érinti, a szűrővizsgálaton mégis jóval több, 5-12 százaléknyi baba akad fenn. A felfedezett problémák ugyanakkor egyre nagyobb arányban kezelhetők.

A teszteket azért is érdemes elvégeztetni, mert a leendő testvéreknél is nagyobb arányban fordulhatnak elő problémák.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×