eur:
400.75
usd:
367.56
bux:
74428.1
2024. október 14. hétfő Helén

Újabb helyek, ahol nem lehet dohányozni

Tilos dohányozni hétfőtől New York City parkjaiban, tengerparti strandjain, deszkázott sétányain és gyalogos övezeteiben. A dohányzási tilalom szabadtéri kiterjesztésével a keleti parti metropolisz Chicago, San Francisco és Los Angeles példáját követi. A New York-i városvezetés februárban hozta meg a döntést.

"Úgy gondoljuk, hogy az embereket nem kellene kitenni ezeknek a káros anyagoknak, amikor a parkba mennek, hogy élvezzék a friss levegőt" - fogalmazott Thomas Farley, a város egészségügyi biztosa.

A szabály betartását nem rendőrök ellenőrzik majd, hanem mintegy kétszáz parki alkalmazott, akik jogosultak lesznek az ötvendolláros (9600 forint) bírság kiszabására is.

A New York-iak továbbra is rágyújthatnak az utcákon, a parkolókban, a járdákon és otthonaikban, bár manapság már sok főbérlő nem engedélyezi ezt. Az éttermekben és bárokban való cigarettázást 2003-ban tiltották be.

A döntés Michael Bloomberg polgármester egészségmegőrző kampányának részét képezi. Becslések szerint a dohányzás több mint hétezer New York-i haláláért felelős évente. A városban a dohányzó felnőttek aránya a 2002-es 21 százalékról mára 15,8 százalékra mérséklődött.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Hirtelen fordult a forint árfolyama

Hirtelen fordult a forint árfolyama

Múlt hét második felében ismét 400 fölé gyengült a forint az euróval szemben, és most is a fontos szint felett tartózkodik. Délelőtt jelentősebb erősödésbe kapcsolt a forint, és közel került a 400-hoz, ám délután a dollárerősödéssel a forintra is nyomás helyeződött. A héten több olyan esemény is lesz, amelyek hatással lehetnek a hazai fizetőeszköz árfolyamára, ám inkább a hét második felében jönnek fontos makroadatok, és hazai kormányzati bejelentések. Csütörtökön rendezzük meg a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáját, amelyen a magyar gazdaság kilátásai mellett szó lesz a forintról is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×