eur:
400.79
usd:
367.56
bux:
74428.1
2024. október 14. hétfő Helén

Újabb érv a mértékletes ivás mellett

Egy német kutatás szerint kisebb valószínűséggel fejlődik ki demencia azoknál az idős embereknél, akik egy-két italt elfogyasztanak naponta.

A tanulmányba 3200, 75 év feletti német embert vontak be, akiknek egészségi állapotát 18 hónap, majd 3 év elteltével kontrollálták a mannheimi Mentális Egészség Központi Intézetének munkatársai.

A kutatók Siegfried Weyerer vezetésével azt vizsgálták, hogy milyen összefüggés van az alkoholfogyasztás, az ital típusa (bor, sör és égetett szeszek), valamint a szellemi leépülés megjelenése között. A szakemberek hangsúlyozták, hogy mérsékletes alkoholfogyasztásról van szó, mert az alkohollal való visszaélés mindenképpen káros az egészségre és rontja a memóriafunkciókat.

A felmérés résztvevői közül 217-nél alakult ki demencia, ám azok körében, akik mértékletesen fogyasztottak alkoholt, 30 százalékkal kisebb valószínűséggel, mint a teljesen absztinenseknél. Az Alzheimer-kór felbukkanásának kockázata 40 százalékkal volt alacsonyabb az első csoportba tartozók között.

Az elmúlt 31 évben a mérsékelt alkoholfogyasztás és a kognitív funkciók közötti kapcsolatot 71 tanulmány vizsgálta, összesen 153 856 ember bevonásával. A vizsgálatok többsége azt állapította meg, hogy a mérsékelt ivás csökkenti a demencia kockázatát. Az eredeti tanulmányt az Age and Ageing című szakfolyóiratban tették közzé.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Hirtelen fordult a forint árfolyama

Hirtelen fordult a forint árfolyama

Múlt hét második felében ismét 400 fölé gyengült a forint az euróval szemben, és most is a fontos szint felett tartózkodik. Délelőtt jelentősebb erősödésbe kapcsolt a forint, és közel került a 400-hoz, ám délután a dollárerősödéssel a forintra is nyomás helyeződött. A héten több olyan esemény is lesz, amelyek hatással lehetnek a hazai fizetőeszköz árfolyamára, ám inkább a hét második felében jönnek fontos makroadatok, és hazai kormányzati bejelentések. Csütörtökön rendezzük meg a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáját, amelyen a magyar gazdaság kilátásai mellett szó lesz a forintról is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×