eur:
394.07
usd:
365.69
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Kész az anyaságra a Fővárosi Állatkert elefánttehene

Angele kész az anyaságra - ez a legfontosabb eredménye annak az ellenőrző szaporodásbiológiai vizsgálatnak, amelyet a hétvégén végeztek el a Fővárosi Állat- és Növénykert tízéves nőstény elefántján. Az altatásban végrehajtott ultrahangos vizsgálatot magyar és német szakemberek végezték.

Altatásban végeztek ultrahangos vizsgálatot a Fővárosi Állat- és Növénykert egyik nőstény elefántján. Az ellenőrző szaporodásbiológiai vizsgálat célja annak kiderítése volt, hogy a tízéves, tehát az elméleti ivarérettséget már elért, Angele nevű elefánttehén alkalmas és testileg érett-e a tenyésztésbe vételre.

A beavatkozás során az állat altatásáról a Fővárosi Állat- és Növénykert állatorvosai gondoskodtak, magát az ultrahangos vizsgálatot pedig Thomas Hildebrandt, a berlini Állatkerti és Vadállatkutató Intézet (IZW) szaporodásbiológiai munkacsoportjának állatorvosa végezte el.

A német szakember már jól ismert vendég a magyar főváros állatkertjében, hiszen annak idején részt vett a Lulu nevű orrszarvú mesterséges termékenyítésével kapcsolatos munkában is - számolt be Hanga Zoltán szóvivő.

A vizsgálat nyomán kiderült, hogy Angele szaporítószervei egészségesek, megfelelően fejlettek, és minden tekintetben alkalmasak arra, hogy utódot hozzon a világra. Tisztázódott az is, hogy az állat jelenleg nem vemhes. Ez azért fontos, mert Angele még Budapestre érkezése előtt, a franciaországi La Palmyre állatkertjében elméletileg párosodhatott egy ottani elefántbikával, ám ez a vemhesség tenyésztési szempontból nem lett volna szerencsés.

Az örvendetes eredménnyel zárult szaporodásbiológiai vizsgálat nyomán az állatkerti szakemberek úgy fogják szervezni az elefántok összeengedését, hogy Angele szinte folyamatosan együtt lehessen az Assam nevű elefántbikával. Mint ismeretes, a két fiatal tenyészállatot tavaly, illetve tavalyelőtt szerezte be az Állatkert azzal a céllal, hogy az európai állatkertek elefánt tenyészprogramja keretében ismét szülessen kis elefánt Budapesten. Erre ugyanis utoljára 1961-ben került sor.

Az elefántok vemhességi ideje 22 hónap, így legkorábban 2013 elején születhet elefántborjú a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×