INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Kész az anyaságra a Fővárosi Állatkert elefánttehene

Infostart / InfoRádió
Angele kész az anyaságra - ez a legfontosabb eredménye annak az ellenőrző szaporodásbiológiai vizsgálatnak, amelyet a hétvégén végeztek el a Fővárosi Állat- és Növénykert tízéves nőstény elefántján. Az altatásban végrehajtott ultrahangos vizsgálatot magyar és német szakemberek végezték.

Altatásban végeztek ultrahangos vizsgálatot a Fővárosi Állat- és Növénykert egyik nőstény elefántján. Az ellenőrző szaporodásbiológiai vizsgálat célja annak kiderítése volt, hogy a tízéves, tehát az elméleti ivarérettséget már elért, Angele nevű elefánttehén alkalmas és testileg érett-e a tenyésztésbe vételre.

A beavatkozás során az állat altatásáról a Fővárosi Állat- és Növénykert állatorvosai gondoskodtak, magát az ultrahangos vizsgálatot pedig Thomas Hildebrandt, a berlini Állatkerti és Vadállatkutató Intézet (IZW) szaporodásbiológiai munkacsoportjának állatorvosa végezte el.

A német szakember már jól ismert vendég a magyar főváros állatkertjében, hiszen annak idején részt vett a Lulu nevű orrszarvú mesterséges termékenyítésével kapcsolatos munkában is - számolt be Hanga Zoltán szóvivő.

A vizsgálat nyomán kiderült, hogy Angele szaporítószervei egészségesek, megfelelően fejlettek, és minden tekintetben alkalmasak arra, hogy utódot hozzon a világra. Tisztázódott az is, hogy az állat jelenleg nem vemhes. Ez azért fontos, mert Angele még Budapestre érkezése előtt, a franciaországi La Palmyre állatkertjében elméletileg párosodhatott egy ottani elefántbikával, ám ez a vemhesség tenyésztési szempontból nem lett volna szerencsés.

Az örvendetes eredménnyel zárult szaporodásbiológiai vizsgálat nyomán az állatkerti szakemberek úgy fogják szervezni az elefántok összeengedését, hogy Angele szinte folyamatosan együtt lehessen az Assam nevű elefántbikával. Mint ismeretes, a két fiatal tenyészállatot tavaly, illetve tavalyelőtt szerezte be az Állatkert azzal a céllal, hogy az európai állatkertek elefánt tenyészprogramja keretében ismét szülessen kis elefánt Budapesten. Erre ugyanis utoljára 1961-ben került sor.

Az elefántok vemhességi ideje 22 hónap, így legkorábban 2013 elején születhet elefántborjú a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

A címlapról ajánljuk