eur:
400.41
usd:
366.33
bux:
73980.27
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Iskolából - gyermekmegőrző

Gyerekmegőrző lesz az olasz iskolákból a karácsonyi szünetben. Így segítenek a dolgozó szülőknek, akik nem mindig tudnak gyerekeikkel egy időben szabadságra menni.

Hova tegyük a gyereket? - hangzik el a kérdés az olasz szülők szájából is az idén december 22-től egészen január 10-ig tartó karácsonyi szünet közeledtével. Ez ma már nem feltétlenül jelent vakációt az egész család számára.

Olaszországban egyre gyakrabban fordul elő, hogy a téli pihenésre az ünnepek utáni időszakot választják. A gazdasági válságban az olasz családoknak kevesebb pénzük van a karácsony alatti vakációra, a szülők ilyenkor inkább dolgoznak, hiszen ünnepek alatt többet tudnak keresni.

Megoldást az iskolák kínálnak. A kezdeményezés Milánóból indult: a Cadorna alsó tagozatos általános iskola igazgatója, Giovanni Del Bene a helyi napilapnak, a Corriere della Serának nyilatkozva elmondta, a szülők jelezték, hogy igény van a szünetben való nyitva tartásra.

Az 500 kisdiákból hatvanan fognak a szünetben is iskolába járni. "Reggel fél kilenctől délután fél ötig vigyázunk a gyerekekre. Játékfoglalkozás, leckeírás lesz a program. Napi 12-20 euró közötti összeget kérünk a szülőktől, ez egy bébiszitter más félórás díja" - mondta az igazgató.

Nyitva tartanak az iskolák Torinóban, Firenzében és a szardíniai Cagliariban is. Az oktatási intézmények egyedül a menzát és a pedagógusokat nem tudják biztosítani: a gyermekmegőrzést külső cégekre bízzák. Az olasz sajtó által kérdezett pszichológusok úgy látják, a tanítás és stressz nélküli iskola pozitív hatással lesz a gyerekekre. A szakszervezetek is jó ötletnek találják arra figyelmeztetve, hogy a gyermekek felügyeletére kiválasztott személyek megfelelő felkészültségűek legyenek.

Címlapról ajánljuk
A hurrikán fogságában a magyar csillagász
Kiss László Orlandóból jelentkezett

A hurrikán fogságában a magyar csillagász

A szélnél is sebesebben terjednek az álhírek a Floridában pusztító hurrikánról – mondta az InfoRádióban Kiss László csillagász. A HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója Orlandóban egy szállodában vészelte át a hatalmas vihart.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×