eur:
399.19
usd:
363.92
bux:
0
2024. október 9. szerda Dénes

Teljes összeomlás fenyegeti Pompejit

Pompejit a teljes összeomlás fenyegeti - vázolta az olasz sajtó a világ egyik legjelentősebb régészeti területének aggasztó állapotát. A felelőséget hárító kultuszminisztertől parlamenti számadást és lemondást sürget az olasz ellenzék.

"Szégyen! Mondj le! Itt minden darabokra esik!" - a pompeji ásatásokon dolgozók bekiabálása és füttyszava kísérte Sandro Bondit, a leomlott ókori épület, a Gladiátorok házának romjainál. "Ha biztos lennék benne, hogy felelősségem van a történtekben, lemondanék" - reagált a miniszter, elismerve, hogy nem kizárt, további omlások következhetnek be. A régészeti terület közel 1500 épületéből azokat fenyegeti veszély, amelyeket még nem restauráltak és nem fedtek be.

A parlamenti beszámolóra készülő Bondi rendkívüli tervet ígért az ókori épületek karbantartására, és tudományos munkacsoport felállítását a pompeji műemlékvédelem segítésére. A miniszter tagadta, hogy a katasztrófát pénzhiány okozta volna. Szerinte "a látogatók Pompejinek évi 20-25 millió euró bevételt hoznak, lehet, hogy nem jól használják fel".

Pompeji hamuja alatt címmel a La Repubblica többoldalas cikkben vázolta a 66 hektárnyi ásatás siralmas állapotát. Sok az őr (350), kevés a szakember (3 restaurátor, tíznél kevesebb régész) - összegezte a napilap. Októberben 247 ezer látogató kereste fel Pompejit, ahol több az omlásveszélyre figyelmeztető tábla, mint a turistajelzés.

"A romokat fehér lepedővel takarták le, mintha haláleset történt volna" - írta az újság, felsorolva, hogy Pompeji járhatatlan kerekesszékkel, tele van kóbor kutyával, a freskókat semmi sem védi, az amfiteátrum bejáratánál két műanyag szerkezet rohad.

"Valódi fájdalmat érzek, ha Pompejire gondolok" - nyilatkozta a Corriere della Serának Luciana Jacobelli művészettörténész, megjegyezve, hogy az ókori romváros restaurálását markológépekkel végzik.

Jacobelli omlásveszély fenyegette kincsnek a Szemérmes szerelmesek házát, a Labirintus házát és az Ezüstlakodalom házát tartja. A Corriere della Sera arra is felhívta a figyelmet, hogy a napfénynek és esőnek kitett freskókról eltűnik a pompeji vörös, az a titokzatos festék, amelynek színe utánozhatatlan.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×