eur:
398.8
usd:
363.62
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Kilencéves kisfiú tör a Mount Everest csúcsára

A világ legmagasabb hegycsúcsának, a Mount Everestnek a meghódítására készül egy kilencéves nepáli kisfiú.

Ha sikerrel jár, ő lesz a legfiatalabb, aki meghódítja a 8848 méter magas hegyormot. A Ceten (Tseten) névre hallgató kisgyerek a héten egy lépéssel közelebb került céljához, amikor megmászta a Nepál keleti vidékén magasodó Ramdung-hegy 5925 méteres csúcsát - mondta a Himalayan Times című újságnak a fiú apja, Pemba Dordzse serpa.

Az apa már rekordtartó, ő mászta meg leggyorsabban a Mount Everestet, más néven a Csomolungmát.

A világ legmagasabb hegycsúcsának jelenleg legfiatalabb meghódítója a 13 éves amerikai Jordan Romero, aki májusban jutott föl az Everest tetejére. Mivel azonban - Kínával ellentétben - Nepálban 16 évnél meghúzott korhatárt léptettek életbe a hegymászók körében, az amerikai tinédzser Kína felöl kapaszkodva hódította meg a csúcsot.

Pemba Dordzse abban bízik, hogy fia kedvéért kivételt tesznek a nepáli hatóságok. Az ázsiai ország turizmusért felelős minisztere azonban már most leszögezte, hogy nem adnak engedélyt a kilencéves Cetennek.

Mióta Edmund Hillary Tenzing Norgay serpa oldalán 1953-ban először járt a Mount Everest tetején, több mint háromezren mászták meg a hegyet. Több százan jártak azonban szerencsétlenül: százak haltak meg a magaslati körülmények vagy éppen zuhanás miatt.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×