eur:
398.8
usd:
363.62
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Mérgező a világ legkisebb békája

A világ legapróbb békája Kubában él, és mérete ellenére csöppet sem védtelen a külvilággal szemben: német és kubai kutatók az alkaloidok csoportjába tartozó mérgeket azonosítottak bőrében.

Az Eleutherodactylus iberia névre hallgató békafaj egy centis hosszával nem csak a legkisebb kétéltű, hanem összességében is az egyik legapróbb szárazföldi gerinces.

A világ hatezer békafaja közül mindössze 250 bőre tartalmaz alkaloidokat - magyarázta Miguel Vences, a németországi Braunschweigi Műszaki Egyetem professzora, aki csapatával felfedezte e mérgeket a minibéka bőrében.

Valószínű, hogy mérgező állatkák elfogyasztásával tesz szert a béka e hasznos képességre. Zsákmányállatai ugyanis mikroszkopikus méretű, többnyire alkaloidtartalmú atkák és hangyák, amelyeket a nagyobb békák észre sem vesznek - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása.

A bőrében feldúsuló méreganyag megvédi a kétéltűt a ragadozóktól. Ezáltal engedheti meg magának, hogy nappali életmódot folytathasson, és feltűnő színezete is ennek köszönhető. A kontrasztos színezet többnyire jellemző a mérgező állatokra, amelyek ezzel riasztják el ragadozóikat - közölte Ariel Rodriguez, a Havannai Ökológia Intézet kutatója, aki fő szerzője a Biology Letters című folyóiratban megjelent tanulmánynak.

Vences és kubai kollégái a Kuba keleti részén elterülő esőerdőben kutatták fel az ujjbegynyi békákat. A kutatók elmondása szerint csöppet sem volt könnyű dolguk, hiszen a parányi állatkák megtalálásához levelenként kellett felforgatniuk az esőerdő talaján felgyülemlett avart.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×