eur:
398.95
usd:
363.75
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Elhunyt Jakabné Zórándi Mária

Rövid, súlyos betegség után Budapesten elhunyt Jakabné Zórándi Mária egyetemi tanár, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektora, Harangozó-díjas táncművész - közölte Szakály György táncművész, az intézmény rektor-helyettese.

Zórándi Mária

1975-ben végzett a főiskola jogelődje, az Állami Balett Intézet első néptánc tagozatán. Később ugyanitt klasszikus balett- és néptánc-pedagógus oklevelet, majd a Magyar Testnevelési Egyetemen gyógytestnevelői diplomát, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen DLA doktori fokozatot szerzett. Táncművészként a Magyar Állami Népi Együttes és a Budapest Táncegyüttes szólistája volt.

Ezzel párhuzamosan több mint harminc éven át tanított a Magyar Táncművészeti Főiskolán, 1991-től a Néptánc Tanszék vezetőjeként. 2009-ben májusában a főiskola rektorává választották. Előadóművészi és pedagógusi munkásságát 1983-ban Nívódíjjal, 1998-ban Harangozó Gyula-díjjal, 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével ismerték el.

Halála pótolhatatlan veszteség a főiskola és a magyar táncművészet számára - hangsúlyozza a rektor-helyettes közleménye.

Hivatalba lépése után az MTI-nek adott interjújában Zórándi Mária kiemelte: "A táncpedagógia több célú, egyik feladata a tánchagyomány és kultúra ápolása, a tehetségek felfedezése. Sajnos azt látjuk, hogy a civilizációs ártalmak leginkább a kisgyermekeket sújtják, hogy a felnövekvők generációról generációra egyre rosszabb fizikai adottságúak. Ám az alapfokú művészetoktatás, illetve a különböző amatőr csoportok a maguk széles műfaji kínálatával nagy segítséget jelenthetnek.

Egy dologra kell vigyáznunk: senki ne higgye, hogyha a gyerek hatéves korában elkezd táncra járni, akkor feltétlenül művész lesz belőle. A tánc azért jó a gyereknek, hogy helyes tartása, kulturált mozgása, jó megjelenése legyen, ami egész életében nagyon fontos számára. A zene és a tánc révén lelki harmóniát, szellemiségében olyan kulturáltságot kap alapul, amely igényessé teszi, legyen belőle csupán néző, amatőr táncos vagy profi."

Jakabné Zórándi Máriát a Magyar Táncművészeti Főiskola saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×