eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Sokba kerülnek az államnak a kövérek

Az Egyesült Államok egészségügyi költségeinek 17 százaléka a lakosság súlytöbbletének következménye. Nagyszabású vizsgálat eredményei igazolják, hogy ez az összeg egy kisebb ország teljes nemzeti jövedelmét meghaladja.

A kövérséggel kapcsolatos betegségek kezelésére az Egyesült Államokban évente mintegy 168 milliárd dollárt fordítanak, az egészségügyi költségvetés 17 százalékát. (Az egy évvel korábbi adatok szerint ez az összeg még 147 milliárd dollár volt, az akkori egészségügyi költségvetés kilenc százaléka.)

A számítások szerint a kövérek egészségügyi ellátása 2800 dollárral haladja meg a normál testsúlyú amerikaiakét. (A tavalyi adatok azt mutatják, hogy ez az összeg még csak 1500 dollár volt.)

A kiadások legnagyobb részét a gyógyszerköltségek jelentik. A normál súlyú amerikaiak átlag 700 dollárt költenek patikaszerre, a túlsúlyosak 1300 dollárt, ami 80 százalékkal több. Az állami egészségbiztosítás szempontjából ez csak a receptköteles gyógyszerek csoportjából 72 százalékos növekedést jelent.

A National Bureau of Economic Research gazdaságkutató által közzétett vizsgálat eredménye csaknem 24 000 felnőtt adatainak földolgozásán alapult. John Cawley és Chad Meyerhoefer, a vizsgálat vezetői még a megkérdezett személyek családtagjainak testsúlyát is megmérték, hogy kiderítsék a súlytöbblet családi jelenség, vagy egyedi tulajdonság-e. "Az elhízás a koszorúérbetegség, a cukorbaj és a rosszindulatú daganatok fontos kockázati tényezője" - mutattak rá a kutatók.

Az elhízás és ezzel együtt járó a cukorbetegség az az egészségügyi probléma, amely a legnagyobb mértékben és igen gyors tempóban romlik az Egyesült Államok területén - hívta fel a figyelmet Thomas R. Frieden, az amerikai betegségellenőrzési és -megelőzési központot (CDC) vezetője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×