eur:
402.1
usd:
366.1
bux:
74032.43
2024. október 8. kedd Koppány

Mi tesz egy várost élhetővé?

Minél kisebb egy város, annál jobb életminőséget nyújt a benne élőknek - derült ki olasz környezetvédők által végzett felmérésből.

Mi tesz egy várost élhetővé? A kérdésre a Legambiente és az Ambiente Italia nevű olasz környezetvédelmi egyesület adott választ az IlSole24Ore gazdasági napilappal közösen összeállított jelentésben.

A Városi Ökoszisztéma 2010 elnevezésű vizsgálat azt mérte fel, hogy mitől lesz jobb vagy rosszabb minőségű a városban élők hétköznapi élete. A paramétereket a levegőben szálló por koncentrációja, az ivóvíz minősége, a szelektív hulladékgyűjtés és a tömegközlekedés hatékonysága képezte. Figyelembe vették a városi élet színvonalának meghatározásakor a kerékpárutak hosszúságát, a zöld övezetek nagyságát és az energiapolitikát is.

Az eredmények azt mutatják, hogy az olasz nagyvárosok levegője szennyezett, szolgáltatásaik nem működnek. Ha jól akarsz élni, kisebb városba költözz! - tanácsolta az IlSole24Ore.

A 103 várost felsoroló rangsort a fél milliósnál kisebb városok vezetik: első helyen venetói Belluno végzett, a másodikon Verbania (Piemonte), a harmadikon pedig Parma (Emilia Romagna). Ezeket Trento, Bolzano és Siena követi. A nagyvárosok nem kerültek be az első ötvenbe: Milánót (63) a szmog fojtogatja, Rómát (75) a kaotikus közlekedés teszi élhetetlenné, Nápolyt (96) és a legutolsók közötti szicíliai Palermót (101) az utcákon tornyosuló szemét. A nagyvárosok között az egyedüli kivételt Bologna (9) képviseli.

A listát azoknak a dél-olasz városoknak a hosszú sora zárja, amelyekben a felmérést végzők jelentős környezetvédelmi hiányosságokat találtak.

A Legambiente úgy látja, hogy az utolsók, a calabriai Crotone (102) és a szicíliai Catania (103) esetében a területet uraló ökomaffia jelenti a fő problémát. "Változtatni csak a városok vezetői tudnak: hosszú távú döntések és mindenekelőtt bátorság kell ahhoz, hogy a polgármester élhetővé tegye saját városát" - hangoztatta Vittorio Cogliati Dezza, a Legambiente elnöke.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×