eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Akar Ön betyár lenni?

Szombaton és vasárnap újra törvényen kívüli szegénylegények garázdálkodnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, ahol ismét Betyártoborzót rendeznek.

Zelena András, a park kommunikációs munkatársa elmondta, e két napra visszatérnek a letűnt idők Ópusztaszerre, ahol a látogatók is cselekvő részeseivé válhatnak a betyárok és pandúrok harcának, maguk is kiállhatják a betyárpróbákat.

A vendégeket tudós pásztorok okítják majd szállásépítésre, pásztorétek-készítésére. Az érdeklődők az igazi "betyáros" mesterségek titkait is megismerhetik: lesz ostorkészítő, a cifrálkodó menyecskék míves szegedi papucsot, a hetyke legények pörgekalapot csináltathatnak. Patkol a kovács, készül az ezüstpityke, s kiderül, mi is az a slambuc. Az ínyencek pedig gomolyát kóstolhatnak.

Az izgalmakba belefáradt vendégeket a szép csárdásné fogadja a "Becsali" csárdában, ahol alföldi dudamuzsika mellett falatozhatnak. Szombaton azokat, akik bírják, napnyugta után pásztortűz, muzsika, táncház várja.

A dédapáink világát megelevenítő ópusztaszeri skanzen puskaporos levegővel telik meg ezen a két napon. Vasárnap kora délután felvonul az összes hagyományőrző lovas, majd a huszárok a szabadságharc egy csatáját idézik meg. Ezt a Puszták Népe Lovas Viadal ópusztaszeri futama követi, ahol az ország legkiválóbb betyárjai küzdenek meg a fődíjért, Rózsa Sándor disznólábpisztolyának másolatáért.

Mindkét nap kézművesvásár várja a vendégeket, akik megtekinthetik a szabadegyházi Juhász Imre a pásztoréletet bemutató magángyűjteményéből rendezett kiállítást is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×