eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Milyen tünetek alapján lehet megkülönböztetni az újinfluenzát a többi betegségtől?

Élesen elkülöníthető, hogy egy betegnek vírusos megbetegedése van, vagy sem, ezért nem kell minden panasszal orvoshoz fordulni - véli az országos háziorvosi szakfelügyelő.

Egy influenzás betegnek este már rossz közérzete van, másnap reggel pedig úgy ébred, mint akit összetörtek, fáj a feje, szédül, látászavarai lehetnek és izomfájdalom gyötri - mondta az InfoRádiónak az országos háziorvosi szakfelügyelő. Komáromi Zoltán szerint ezeket tapasztalva már gondolni kell rá, hogy influenzás, és azonnal el kell kezdeni a folyadékpótlást és a lázcsillapítást, majd érdemes a háziorvossal beszélni.

Az új típusú influenza is A típusú influenza, de sok gonosz tulajdonsággal rendelkezik - közölte az országos háziorvosi szakfelügyelő. Kifejtette: sokkal fertőzőképesebb, tovább megmarad száraz felületeken vagy a levegőben, és meg tud telepedni a gyomor nyálkahártyáján is. Emellett több szervi szövődményt okoz, mint a hagyományos A vírus, illetve olyan betegcsoportokban okoz szövődményeket, amiket a hagyományos vírus nem szokott megtámadni - tette hozzá.

Komáromi Zoltán kiemelte, hogy az ellátásnak ugyanannak kell lenni mindkét esetben, vagyis a lázcsillapítás és a folyadékpótlás után lehetőleg 6 órán, de mindenképpen 48 órán belül vírusellenes gyógyszert kell kapnia a betegnek.

Ehhez képest a felső légúti megbetegedéseknél a láz sokkal alacsonyabb, 37,5-38,5 fokos lázzal jelentkeznek a betegek. Az első 3-6 órában hurutos tünetek jelentkeznek, vagyis tüsszögés és torokfájás, és ez különíti el a háziorvos számára is, hogy melyik betegségről van szó - hangsúlyozta.

Egy banális légúti fertőzés, nátha, megfázás otthon 3 nap alatt meggyógyítható, ha azonban rossz a közérzet, fejfájás, izomfájdalmak, 40 fokot megközelítő láz jelentkezik, érdemes orvoshoz fordulni - tanácsolta Komáromi Zoltán.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×